Proizvajalec avtomobilskih delov Magna Steyr iz Gradca naj bi v neposredni bližini Maribora odprl tovarno in okoli 3000 novih delovnih mest.

Avstrijski avtomobilski gigant Magna Steyr se resno spogleduje z investicijo v novo tovarno v neposredni bližini mariborskega letališča v občini Hoče-Slivnica. Na tak način naj bi v regijo prinesla okoli 3000 novih delovnih mest. Vprašanja na temo načrtovanega obrata v okolici Maribora smo že konec avgusta poslali vodstvu Magne Steyer, a doslej njihovega odgovora nismo prejeli. 

Z informacijami o investiciji graškega avtomobilskega giganta so skopi tudi v Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo: "MGRT ne more komentirati poslovnih potez in poslovnih načrtov posameznih gospodarskih družb, ki so v zasebni lasti."

Magna Steyr - rešitelj Mariborčanov

Magna Steyr naj bi v letu 2017 začela proizvajati športno terensko vozilo Jaguar F-pace, po naših infomacijah pa naj bi prav te prestižne avtomobile ustvarjali slovenski delavci v načrtovanem ličarskem obratu. Slovencem je graški avtomobilski velikan sicer znan delodajalec. Podjetje je že zaposlilo več kot tisoč slovenskih delavcev, veliko se jih v Gradec na delo vozi tudi iz Maribora in okolice, plače pa znašajo med 1300 in 1800 evri neto. A vsaj v Avstriji. Kako visoke bi bile lahko plače v Sloveniji, še ni jasno, a najverjetneje se avstrijskim številkam ne bodo približale. Magna Steyr proizvaja sestavne dele za Mercedes-Benz, Peugeot, Mini, po naročilu pa izdelujejo tudi celotne avtomobile.

Prste stegujejo tudi Madžari

Ali Magna Steyr z novim obratom res prišla v Slovenijo bo jasno že do konca leta. Slovenija namreč ni edini igralec na tej šahovnici. Kot smo še izvedeli iz krogov blizu avstrijskega investitorja, se je na gospodarskem parketu kot grožnja investiciji v okolici Maribora pojavila Madžarska.  

Magni Steyr je namreč ugodno možnost investicije ponudil madžarski Szombathely. Spomnimo, da je Madžarska Sloveniji že speljala Samsungovo investicijo v višini 332 milijonov evrov v tovarno v mestu God severno od Budimpešte, v kateri koncern proizvaja baterije za električna vozila za evropske trge. Investicija naj bi na madžarskem ustvarila 600 delovnih mest.

Informacije o namenih graškega avtomobilskega velikana preverjamo pri vseh vpletenih akterjih, tako na Občini Hoče-Slivnica, kot tudi na Mestni občini Maribor, vendar so zaenkrat s komentarji zadržani. Razvoj dogodkov glede načrtov Magne Steyr v okolici Maribora bomo spremljali še naprej in pa predvsem iskali odgovor na vprašanje, kdo izmed vpletenih vodi projekt načrtovane investicije.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice