V teh dneh bo dograjenih skoraj 38.000 kvadratnih metrov proizvodnih površin tovarne Magna Nukleus v občini Hoče - Slivnica.

Napredek v gradnji lakirnice od 5. oktobra lani, ko je Magna pridobila gradbeno dovoljenje, je očiten.

»Trenutno zaključujemo gradbena dela na največjem objektu, to je lakirnica, kjer pa potekajo gradbeno-obrtniška dela, zaključujemo izdelavo strehe, fasade, tako da predvideno do konec meseca januarja naj bi bil objekt zaprt,« pokaže Drago Kalamar, direktor projekta na Pomgradu. Priznava, da jim je vreme šlo precej na roko. Gradbeni posel, ki ga pelje pomurski gradbinec, je vreden 40 milijonov evrov, kar je tretjina letnih prihodkov tega pomurskega gradbinca.

Po naših informacijah v lakirnici že poteka montaža protipožarnega sistema, eletrične napeljave in razsvetljave. V drugem četrtletju načrtujejo še montažo notranje opreme in proizvodne linije.

To je Magna Nukleus

Magnin objekt v 150 milijonov vredni prvi fazi, ki bo zaposlila natanko 404 delavce, sestavljajo trije glavni objekti. To so lakirnica v površini 8,6 hektarjev, ob njej pa bosta stala še distribucijski in energetski center.

Tako bo videti Magna Nukleus.

Jeseni poskusna proizvodnja, delavci že na usposabljanju

Zagon testne proizvodnje je predviden jeseni, že prihodnjo pomlad pa Magna načrtuje zagon redne proizvodnje. Občina Hoče - Slivnica medtem že pridobiva soglasja in sklepa dogovore za odkup zemljišč za drugo fazo projekta. Večino terena naj bi uspeli pripraviti že februarja letos.

»Nekako dogovor z državo je, da bomo še skozi april in maj dogovore reševali mi, ostalo se bo verjetno izvedlo s pomočjo države,« pojasni župan Marko Soršak.

Tako je te dni videti objekt, ki je zrasel na nekdanjih kmetijskih zemljiščih v neposredni bližini Letališča Edvarda Rusjana.

Prvih 40 delavcev - vsi naj bi prihajali iz območja Štajerske - je ta teden pričelo z usposabljanjem v graški tovarni, konec januarja naj bi izbrali še dodatnih 80 ljudi. Mimogrede. Avtomobilski velikan je na Štajerskem ponudil dovolj privlačne plače, da večji težav z iskanjem kadrov v domačem okolju ne bi smel imeti.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
partizano (nepreverjen)

So rekli vcasih pametni ljudje,,Vsaki cigo svoga konja hvali

Bogdan (nepreverjen)

Saj si cigo ja, gnida parazitska! Oprosti, partizanska!

In reply to by partizano (nepreverjen)

jouže (nepreverjen)

hlapci jodlarski..

Starejše novice