Številni delavci v enem največjih podjetij v Mariboru ne vidijo prihodnosti, a zaradi težke situacije vztrajajo v službi, kjer se po besedah delavca »ubijajo za drobiž«.

V eni največjih tovarn na Štajerskem vre. Mariborska livarna Maribor je v postopku prisilne poravnave in tik pred prodajo, a v ozadju naj bi se dogajale številne zakulisne igrice. To pa ni vse. Nezadovoljstvo razrašča tudi med delavci, ki so se - ogorčeni nad delovnimi pogoji, predvsem pa nad plačo in tudi dejstvom, da se je konec lanskega leta nepojasnjeno moral posloviti predsednik uprave Darko Gorjup - obrnili na uredništvo Mariborinfo.

Zakulisne igrice slabe banke?

Gorjupa je nadomestil Boštjan Drevenšek, sicer član uprave od septembra 2017. Drevenšek sicer uradno še ni postal predsednik uprave, so nam v kratkem telefonskem pogovoru povedali na Mariborski livarni Maribor. Menjava na čelu podjetja naj bi bila povezana z bližajočo se prodajo podjetja. Zdaj že bivši predsednik uprave Gorjup je MLM uspešno saniral in izkopal iz rdečih številk, ob tem pa že vodil nekatere pogovore s potencialnimi kupci. 

Interesentov za nakup Mariborske livarne naj bi bilo precej. Omenjajo se imena vse od domače Iskre do tujih finančnih skladov in ene največjih nemških livarn, o čemer smo poročali prejšnji teden. A po odhodu Gorjupa naj bi se njihovo zanimanje ohladilo, je poročal Siol. Menjava na vrhu, za katero stoji slaba banka, pa namiguje, da bi slaba banka lahko imela svojega favorita pri nakupu Mariborske livarne Maribor.

Na Drevenška smo po predhodnem telefonskem dogovoru že minulo sredo naslovili vprašanja o poslovanju, stanju in pripravi na prodajo Mariborske livarne Maribor pa tudi o tem, ali je na kakršen koli način povezan s katerim izmed potencialnih kupcev MLM, a na vprašanja vse do danes še nismo prejeli odgovora. Postavili smo ga tudi pred dejstvo, da so njegovi delavci nezadovoljni nad delovnimi in plačilnimi pogoji, na kar so opozorili tudi uredništvo Mariborinfo.

Mizerna plača za 3-izmensko delo in številne nadure

Na Mariborinfo se je oglasil nezadovoljni delavec, ki nam je predstavil svoj pogled na dogajanje znotraj ene največjih tovarn na Štajerskem, ki daje kruh več kot 500 ljudem. A ta kruh je očitno zelo trd. Delavci so nezadovoljni, a ostajajo tiho, saj se bojijo za svoje službe, nam je zaupal delavec, ki želi ostati neimenovan (podatke hranimo v uredništvu).

Mimogrede. Delavci v mariborski livarni delajo 3-izmensko delo, mesečno pa imajo v povprečju od 16 do 20 nadur. Kljub temu prejmejo le 720 evrov neto, je razvidno iz plačilne liste, ki nam jo je razkril eden izmed delavcev v proizvodnji.

Brez nadur delavci v MLM za 3-izmensko delo po podatkih, ki jih hranimo v uredništvu, prejmejo 620 evrov neto mesečno.

Številni zaposleni v MLM ne vidijo prihodnosti, a zaradi težke situacije vztrajajo v službi, kjer se po besedah neimenovanega delavca »ubijajo za drobiž«. V tovarni, kot še doda, delajo tudi številni mladi, ki se zaradi slabe plače ne morejo osamosvojiti in si ustvariti družino.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice