Občanke in občani Radencev so za župana izvolili Romana Leljaka, katerega dolg znaša skoraj dvakrat toliko, kot je proračun občine Radenci.

Leljak je pred časom zaprosil za odpust obveznosti, a je bila njegova vloga zavrnjena, nam je povedal njegov stečajni upravitelj Matija Vičar. Ta dodaja, da naj bi že v kratkem stekli postopki za zaključek osebnega stečaja, ali se bo to zgodilo še pred nastopom Leljakovega mandata ali ne, pa v tem trenutku ni znano.

V osebnem stečaju, v katerem se je znašel zaradi postopkov proti njemu, ki so jih sprožili upniki, je pristal leta 2015. Njegovi dolgovi so v teh letih po zaslugi obresti narasli na skoraj osem milijonov evrov, po javno dostopnih podatkih je v poročilu stečajnega upravitela Vičarja za 7.967.660,28 evrov terjatev.

Najvišji dolg višji od šestih milijonov

Leljakov dolg je precej višji, kot znaša letni proračun občine Radenci. Ta je namreč v prejšnjem letu znašal dobrih pet milijonov evrov, župan, ki so si ga izbrali v Radencih pa ima dolga za skoraj dva občinska proračuna. Poleg tega pa je občina Radenci med upniki, ki jim Leljak dolguje denar. Res je, da je ta znesek 143,79 evrov, pa vendarle.

Največji dolg ima novopečeni župan Radenec do Društva za varstvo upnikov, in sicer 6.624.732,41 evrov. Banki Sparkasse dolguje 568.435,38 evrov, KBM - Leasingu 446.994,54 evrov, dolg pa ima tudi do Mestne občine Maribor, in sicer v višini 76.343,11 evrov, in do Odvetniške družbe Matoz, ki ji dolguje 1.088,47 evrov. A to niso vsi upniki, ki terjajo denar od Leljaka.

Bo prejemal minimalno plačo?

Leljak, ki je trenutno uradno brezposeln je na drugi strani vseeno »na polno zaposlen«. Piše namreč knjige, predava na temo polpretekle zgodovine, te dni pa se mudi v Avstraliji. Toda za omenjena dela, kot kaže, plačila ne dobiva na svoj račun.

»V obdobju poročanja je bil stečajni dolžnik brezposeln in ni prejemal nikakršne oblike stalnih prejemkov, ki bi predstavljali stečajno maso,« je v poročilih stečajnega upravitelja zapisano že vse od 1. aprila 2016 pa do danes.

Ne glede na to, da je njegova izvolitev v javnosti precej odmevala, je to za upnike vendarle dobra novica, naj se sliši še tako nenavadno.

Leljak bo namreč s tem, ko bo nastopil funkcijo župana, padel v 51. plačni razred, kjer je predvidena plača 3.129,66 evra bruto oziroma 1.895,19 evra neto, pri čemer dodatki še niso všteti. V praksi bo na svoj račun vendarle prejel drugačno, precej nižje plačilo.

»Takrat, ko se oseba, ki je v osebnem stečaju zaposli, je praksa takšna, da se mu zasežejo sredstva, ki presegajo minimalni dohodek oziroma številko, ki jo določa zakon,« nam je povedal stečajni upravitelj Vičar, ki dodaja, da bo znesek, ki bo presegal minimalno plačo, šel za poplačilo dolgov do upnikov.

Članek je nastal v sodelovanju z uredništvom časnika Delo.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Katja7 (nepreverjen)

Cist nepotreben "clanek".Raje napisite,koliko 10 milijonske dolgove ima nov centralnokomitejski "zupan" Maribora.Ze njegov obraz pove vse.Kot nek izrodek.S tem,da vsak normalen ve,kdo ga je nastavil in zakaj.Brez balkanske mafije ne gre.Naredite en konstruktiven clanek in pisite raje objektivno,raziscite in objavite(CE UPATE)ozadje mafijankovica II.Boste upali napisat vse svinjarije?V Radencih je NAROD izvolil zupana,v MB ne.

Noč (nepreverjen)

Arsenovičev dolg je kar naenkrat Leljakov. Fake news!!!!

In reply to by Katja7 (nepreverjen)

MiliVanili (nepreverjen)

Katja, malo mesas hruske in jabolke. Ce imas Kredit, ki se redno odplacuje, nimas dolgov, by the way, samo ti verjetno to ni jasno najbolj, glede na pisanje pa ti se kaj druga ni jasno

In reply to by Katja7 (nepreverjen)

Starejše novice