Vojaška sindikata se že več let borita za pravično plačilo pripravljenosti pripadnikov Slovenske vojske na delovnem mestu. Ministrstvo za obrambo po njunem mnenju ne spoštuje sodb vrhovnega in evropskega sodišča.

Sindikat vojakov Slovenije že več kot 12 let poziva ministrstvo za obrambo k ureditvi dostojnega plačila pripadnikov Slovenske vojske.

Vendar pa so vojaki še danes za pripravljenost na delovnem mestu plačani enako, kot ostali javni uslužbenci, ki so v pripravljenosti doma.

Na delovnih sodiščih je zato vloženih že okoli 1200 tožb vojakov.

»Finančno breme, ki ga je predstavil generalštab, bi bili zdaj, v tem trenutku, samo za stražo od šest do deset milijonov evrov,« je povedal Marjan Lah, predsednik Sindikata ministrstva za obrambo.

Kot je poudaril predsednik Sindikata vojakov Slovenije Gvido Novak, je sodišče vojaku, ki se je odločil za individualno tožbo, katera se je nanašala na opravljanje straže, priznalo plačilo razlike do celotne višine urne postavke. Saj da pripravljenost na delovnem mestu po nacionalni zakonodaji sploh ne obstaja.

»Po tej sodbi smo Sindikat ministrstva za obrambo in Sindikat vojakov Slovenije družno podali zahtevo na ministrstvo za obrambo, da se uredi plačilo v bodoče tako, kot je bila sodba sodišča v Sloveniji,« je dodal Novak.

Sindikati ministrstvu očitajo nespoštovanje sodb

Vse od marca je ministrstvo po besedah Novaka na več sestankih razlagalo, da je pripravljenost treba rešiti celovito, pred dobrim mesecem pa je sindikalna stran prejela predlog novele zakona o službi v Slovenski vojski, s katero nameravajo plačevanje vseh pripravljenosti, razen straže, uveljaviti na enak način kot doslej.

»Za pripravljenosti, kot so varovanje državne meje, usposabljanja in vaje, pa je stališče ministrstva za obrambo, da ker o tem ni bilo razsojeno, tega ne morejo izplačati,« je nadaljeval Novak.

V sindikatih tako ministrstvu očitajo nespoštovanje sodb, ob tem pa naj bi vojake in sindikalne uslužbence želeli od sodnih postopkov odvrniti tudi s številnimi zahtevami v sklopu procesov in vprašalnikom, v katerem od njih zahtevajo, da jim pojasnijo vsako uro posebej, kam in zakaj so bili napoteni.

Sindikata sta na predlagano novelo zakona podala negativno mnenje ter zahtevala sestanek z državnim sekretarjem Rudijem Medvedom, saj še naprej zahtevata takšno celovito rešitev, ki bo pravična za zaposlene.

»Bomo pa zagotovo sprožili naslednje korake v evropskih institucijah, da bomo dejansko te institucije opozorili, da konec koncev Slovenija ne spoštuje odločitev sodnih instanc in evropskih direktiv,« je bil jasen Lah.

Z nespoštovanjem sodb se manjša ugled Slovenske vojske

Kot še dodajajo v sindikatih, bi morala biti zadeva urejena že nekaj časa nazaj.

»Do te vlade ni bilo nobene pravne sodbe, nobene pravne prakse na tem področju. Zdaj je pa že osem mesecev, odkar točno vemo, kako je sodišče razsodilo. In minister Marjan Šarec še zopet ne realizira sodb za vse pripadnike Slovenske vojske,« je dodal Novak.

Čeprav so varnostne razmere po svetu zaostrene, trdno vojsko pa verjetno potrebujemo bolj, kot v zadnjih 30-ih letih, vojaški sindikati menijo, da se z nespoštovanjem sodb sodišča manjša ugled Slovenske vojske, število vojakov pa ne narašča, temveč pada.

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Legionar (nepreverjen)

SV takoj ukiniti in uvesti TO ,ki bo zmanjšala stroške države.

Legionar (nepreverjen)

Sindikat vojske je enako kot vojaški župnik popolnoma nepotrebno .

In reply to by Legionar (nepreverjen)

ovi (nepreverjen)

- ne flancaj- ne nepotrebno- NEPOTREBEN (uporabljaš Google- prevajalnik...)Slovenščina ti ni ravno- kar dandanes niti ni čudno...

In reply to by Legionar (nepreverjen)

gostja (nepreverjen)

Vojaška sindikata ostro nad ministrstvo, tega v Ameriki ne poznajo, sindikata v vojski nimajo, spet Slovenska pogruntavščina !!

In reply to by ovi (nepreverjen)

Koba (nepreverjen)

Lenuhi za lenuhe, SV-gen. Glanzkopf!?!?

Ne zameri se m… (nepreverjen)

youtube.com/watch?v=pUoZEcp7WAI
youtube.com/watch?v=2Nj_wSxv9Xs
youtube.com/watch?v=CqIMwBDYP-w
zurnal24/slovenija/sredi-prestolnice-dvakrat-fizicno-obracunali-z-direktorico-instituta-8-marec

Starejše novice