V Magnini lakirnici že dela 110 ljudi, čeprav bo po načrtih redna proizvodnja stekla do konca marca prihodnje leto. A začetek proizvodnje bi lahko zamaknile morebitne pritožbe ob izdaji okoljevarstvenega dovoljenja.

V novonastali lakirnici Magne v neposredni bližini mariborskega letališča že preizkušajo stroje in se pripravljajo na začetek proizvodnje. S testno proizvodnjo želijo pričeti v začetku prihodnjega leta, predvidoma februarja, do konca marca pa želijo zagnati redno proizvodnjo

Izmed 145 delavcev jih je 35 še na usposabljanju v Gradcu. Do začetka redne proizvodnje nameravajo v Magni zaposliti še 50 dodatnih delavcev. Trenutno zaposlujejo predvsem v proizvodnji, logistiki in informatiki.

Slovenija je 29. država sveta, v katero vstopa ta kanadski avtomobilski gigant, a prav slovenska birokracija bi lahko zamaknila predvideno časovnico, ki je plod že prejetih naročil.

Še vedno brez okoljevarstvenega dovoljenja

Če v teh tednih v lakirnici že redno dela 110 zaposlenih in izvaja zagon posameznih elementov proizvodne linije ter sinhronizacije procesov, je tudi že za testno proizvodnjo, ki je predvidena v mesecu februarju, potrebno obratovalno dovoljenje. To se izda na podlagi okoljevarstvenega dovoljenja.

Magna tega še vedno ni pridobila. Postopek na Agenciji Republike Slovenije za okolje naj bi bil v zaključni fazi in dovoljenje kmalu izdano, a morebitni zagon proizvodnje bi lahko zamaknile pritožbe. Pri Magni sicer trdijo, da so izpolnili vse zahteve slovenske zakonodaje, prav tako tudi upoštevali pripombe strank v postopku.

Za razliko od postopka pri pridobitvi okoljevarstvenega soglasja, ko je bilo 12 udeležencev, so zdaj stranke v postopku le tri organizacije. Kljub temu bi lahko morebitne pritožbe za nekaj mesecev prestavile načrtovani zagon proizvodnje.

Enoizmensko delo, dobiček delijo med zaposlene

Delo v lakirnici poteka enoizmensko, za delavce v proizvodnji med 6. in 14. uro. Kot smo uspeli izvedeti, naj bi tudi v prvih mesecih redne proizvodnje delo potekalo enoizmensko in od ponedeljka do petka. Čeprav je obstajala bojazen, ali bo Magni uspelo najti dovolj kvalificiranih delavcev za proizvodnjo, ki naj bi v prvi fazi zaposlovala 400 ljudi, jim za zdaj očitno uspeva. Vseh 145 zaposlenih je namreč Slovencev in prihajajo iz Štajerske, Koroške in Prekmurja

Magna sicer 10 odstotkov letnega dobička, ki je na globalni ravni leta 2017 znašal 1,8 milijarde evrov, razdeli med zaposlene. Vsi zaposleni v Magni so tako tudi delničarji, saj del dobička prejmejo v denarju, del pa v delnicah.

Urejajo zadnje potankosti

Notranja oprema v lakirnici je sicer skorajda že povsem nameščena, tako se že izvaja zagon posameznih elementov proizvodne linije ter sinhronizacija procesov.

V notranjosti Magnine tovarne je že precej živahno, podobno pa je tudi v okolici. Delavci namreč urejajo okolico, kjer bodo zasadili približno 80 dreves. Večina jih je že zasajenih, skupaj pa so uredili že 24.000 kvadratnih metrov zelenih površin. Pri Magni načrtujejo, da bo skupna urejena okolica zelenih površin znašala več kot 50.000 kvadratnih metrov.

Članek je nastal v sodelovanju s časnikom Delo.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice