Velikonočno barvanje pirhov z županjo Črne na Koroškem Romano Lesjak.
Evropski poslanec Matjaž Nemec iz vrst socialistov in demokratov (S&D), zavzeto sodeluje pri reševanju lokalnih izzivov in spodbuja decentralizacijo ter čezmejno povezovanje

Evropski poslanec iz vrst socialistov in demokratov (S&D) Matjaž Nemec, je s pričetkom svojega evropskega mandata zasnoval koncept »mobilne poslanske pisarne«, v okviru katere obiskuje lokalne skupnosti, podjetja in civilno-družbene organizacije po Sloveniji.

»Delo evropskega poslanca se mora pričeti in zaključiti med ljudmi, na terenu. Aktivnosti politikov, ki delujejo na evropskem parketu, je bilo v preteklih letih na terenu premalo, da bi se dlje trajajoče izzive manjših in od centrov oddaljenih lokalnih skupnosti reševalo učinkoviteje. Z našo mobilno poslansko pisarno smo na pravi poti, v evropskih institucijah se naposled le sliši o konkretnih težavah teh lokalnih skupnosti,« je po pogovoru z župani občin Goričkega minuli petek povedal evropski poslanec Nemec.

Druženje ob 20-letnici razglasitve Goričkega za Krajinski park kot del Trideželnega parka.
Delovni obisk podjeta Henkel Maribor.

Pomemben del aktivnosti Nemec zadnje mesece posveča projektu čezmejnega povezovanja

Po oceni slednjega je Evropska unija manjšim lokalnim skupnostim odgovorna omogočiti tudi boljše pogoje za pridobivanje evropskih sredstev: »Bolj razvita območja evropska sredstva vlagajo v tako imenovane mehke vsebine, na drugi strani pa veliko manjših občin v Sloveniji ne pride do denarja za izgradnjo kanalizacije ali vodovoda, kar je nesprejemljivo.«

Pomemben del aktivnosti Nemec zadnje mesece posveča projektu čezmejnega povezovanja, z evropskimi poslanci iz Avstrije, Italije, Hrvaške in Madžarske obiskuje obmejna območja Slovenije ter njenih sosednjih držav. 

»Od centraliziranega upravljanja države in Evropske unije, brez uvida specifik manjših lokalnih skupnosti ter območij v obmejnem pasu, ne moremo pričakovati želenega razvoja. Zato pričakujem, da se sliši njihov glas, ki mora postati enakovreden glasu Ljubljane, Berlina ali Rima,« je poudaril poslanec.

Obisk Mestne občine Ptuj, srečanje z županjo Nuško Gajšek.
Obisk Mestne občine Murska Sobota, srečanje z županom Damjanom Anželjem.

Z delovnimi obiski se poslanec seznanja s konkretnimi težavami

»V institucije Evropske unije prenašam jasno sporočilo, da sta decentralizacija in regionalizacija ključni za enakomeren razvoj regij in držav Evropske unije. Slovenija žal ostaja v skupini držav članic, ki so za decentralizacijo naredile premalo, ko so centri upravljanja in odločanja po večini v Ljubljani, Maribor, Ptuj, Murska Sobota ter ostala regionalna središča pa so prepuščeni svoji iznajdljivosti,« je bil nadalje kritičen Nemec. 

Z delovnimi obiski mariborskega, ptujskega ter murskosoboškega okoliša se poslanec seznanja s konkretnimi težavami naštetih območij. Kot poudarja, se ta soočajo s skupno prepreko - centralizacijo

Pogovor s koroškimi župani iz Slovenije in Avstrije o izzivih in priloložnostih čezmejnega sodelovanja.
Srečanje z župani in županjo občin Goričkega.

»Srečanja z župani in gospodarstveniki Štajerske in Pomurja dajejo jasno sporočilo Ljubljani - od besed o decentralizaciji je treba preiti k dejanjem. Kot evropski poslanec na agendo Unije postavljam tudi konkretne izzive ljudi, živečih ob meji, na primer pri prehajanju meje zaradi dela in izobraževanja, pa težav uresničevanja zdravstvenih in socialnih pravic. Še naprej si bom prizadeval za več priložnosti za razvoj območij, ki so odmaknjena od centrov, tudi glede razpisov za evropska sredstva, ter njihovo enakovredno obravnavo pri uresničevanju gospodarskega, turističnega, kulturnega in družbenega potenciala,« je zaključil poslanec S&D Matjaž Nemec.

*Naročnik oglasa: SLOVENIAN S&D DELEGATION

Z evropskim poslancem iz Avstrije Andreasom Schiederjem na Holcmu v okviru projekta čezmejnega sodelovanja.

Starejše novice