Emkej predstavlja novi single z istoimenskega prihajajočega albuma "Probaj razumet".

Marko Kocjan oziroma Emkej, včasih nepogrešljiv par glasilk mariborskega Tekochee Kru kolektiva se že nekaj let posveča solo karieri. Sicer zagon solo kariere ni posledica nesoglasij med člani prej omenjenega kolektiva, ampak po besedah Emkeja le način udejanjanja samega sebe. "S fanti iz Tekocheega Kruja sem še vedno v odličnih odnosih, vendar se je v kolektivu vedno potrebno do neke mere prilagajati in zato ni toliko prostora za odkrivanje samega sebe. V kolektivu je tudi dolžina tekstov vsakega posameznika omejena, saj bi v nasprotnem primeru lahko poslušali več deset minutne komade, kar pa koncentracija občinstva verjetno ne dovoljuje," svoje misli o solo karieri strne Emkej.

Po žilah teče vijolična kri

Čeprav zaveden Štajerec, Emkej trenutno živi v Ljubljani, kjer skupaj s partnerko skrbita za vizualne komunikacije raznih podjetij. S podjetjem Spot on zadnje čase še največ delata na vizualni promociji gostiln, kjer partnerka Ajda poskrbi za scenarij, Emkej pa vse skupaj spravi v digitalno video obliko. 

"Kljub temu, da sem potreboval spremembo in nove izzive, ki sem jih našel v našem glavnem mestu, po mojih žilah še vedno teče vijolična kri," ponosno doda štajerski hip-hoper.

"Probaj razumet"

Mešanica prepričljivega vokala, drznega humorja in veliko kilometrine so recept za uspešen pohod nove plošče Emkeja, ki nosi naslov Probaj razumet. Enak naslov nosi tudi prvi singel za katerega je pred kratkim Emkej izdaj tudi videospot v katerem se posuje s pepelom, dobesedno.

Probaj razumet bo Emkejeva četrta samostojna plošča. Od prejšnje je minilo že nekaj časa, zato so pričakovanja visoka, vendar Emkej ob tem ne čuti nikakršnega pritiska, saj glasbo s teksti komponira, ker mu tako narekuje duša. " Sicer pa mi je jasno, da pri teh letih ne bom izdal nekaj, v kar ne bom verjel, da je dobro,« še doda Emkej. Že naslov namiguje, da je album bolj poglobljen, razmišljajoč z ogromno samorefleksije. Lahko bi rekli, da gre za glasbeno terapijo protagonista, ki skozi besedila okolici razlaga svoj smisel in mišljenje. Proces ustvarjanja albuma je trajal nekaj let, saj nam je Emkej povedal, da je album začel nastajati še v Mariboru, končno podobo pa dobil v Ljubljani. Ni narejen na hitro.

"Zadeve so premišljene, podlage skrbno izbrane, teksti mogoče malo kompleksnejši, a vseeno še razumljiv,« pove o svojem novem projektu.

Tudi tokrat bomo na albumu našli 13 skladb, ki med seboj niso različne le tematsko, ampak tudi muzikalno. V nasprotju s prejšnjimi albumi, ko je moči združil z glasbeniki, je tokrat sodeloval predvsem s producenti. Poleg Doše, Gheta in Sunny Suna je priložnost dal tudi mladim, manj uveljavljenim producentom, kot so Emilijo, Tamau in Rey. Svoje so dodali še mojster kitare, Primorec Teo Collori, pevka Anina iz skupine Generator in njegov oče Borut Kocjan, nekdanji član legendarne skupine Pepel in kri.

"Glede na to, da se bodo kmalu začele šolske počitnice in bodo ljudje večinoma odsotni, bom z izdajo albuma počakal na začetek novega šolskega leta. Bo pa album izšel v digitalni obliki, na iTunes in v obliki plošče ter cdja," pogovor o prihajajočem albumu zaključi Emkej.

Foto: Urša Premik

Starejše novice