Skiroji so vedno bolj priljubljen športni rekvizit, ki ga mnogi uporabljajo tudi za prevozno sredstvo. Zato je pomembno upoštevati nekaj pomembnih nasvetov za varno vožnjo v cestnem prometu kot tudi pri izvajanju raznih trikov na bližnjem igrišču.

Skiroji spadajo med posebna prevozna sredstva. In čeprav je vožnja z njimi izjemno zabavna, pa je lahko tudi nevarna

Za skiroje veljajo natančna pravila za uporabo in varno vožnjo, vendar jih na žalost malo ljudi pozna in upošteva. Zato smo pripravili nekaj nasvetov za varno vožnjo s skirojem. 

1. Kje in kako se lahko vozite s skirojem?

Podobno kot kotalke, rolke, rolerji ali otroško kolo, tudi skiroji po zakonu o varnosti cestnega prometa spadajo med posebna prevozna sredstva. Zato je potrebno upoštevati nekaj pomembnih pravil cestnega prometa:

 • S skirojem se ne smete voziti po cesti, ki je namenjena prometu motornih vozil. Pri vožnji morate upoštevati pravila, ki veljajo za pešce in kolesarje.
 • S skirojem se lahko vozite po pločnikih, poteh za pešce, kolesarskih poteh ter na območju za pešce in umirjenega prometa.
 • Pri vožnji s skirojem ne smete ovirati ali ogrožati pešcev.
 • Hitrost vožnje prilagodite razmeram v prometu, nikoli pa ne sme preseči največje hitrosti, s katero se lahko gibljejo pešci.

2. Poskrbite za ustrezno opremo

Za udobno in predvsem varno vožnjo s skirojem je pomembo, da poskrbite za ustrezno opremo. Seveda ni nujno, da imate športna oblačila, vendar natikači vsekakor niso primerno obuvalo. 

Bodite še posebej pozorni na to, da:

 • nosite dolge hlače in dolge majice, s katerimi se ob padcih izognete praskam,
 • niste na skiroju bosi,
 • obujete takšno obuvalo, ki se ne sezuva in vam nudi najboljšo oporo in stabilnost na skiroju,
 • imajo otroci čelado, ščitnike za zapestja in kolena, ki jih zaščitijo v primeru padcev.

3. Izbiro skiroja prilagodite starosti uporabnika

Danes je ponudba skirojev zelo pestra in še zdaleč ni vseeno, kakšnega boste izbrali. 

V osnovi ločimo skiroje za odrasle in skiroje za otroke, ki se med seboj razlikujejo predvsem v svoji dopustni teži, kolesih in materialih. 

Skiro za odrasle je praviloma robustnejši, a je primeren tudi za večje otroke oziroma mladostnike. Izbirate lahko med različnimi vzmetenji, vrstah koles, ležajev in nadstandardni opremi, kot so na primer tačka, ročne zavore ali zavorni diski.

Kadar izbirate skiro za otroke, potem morate upoštevati še nekaj dejavnikov več. Otroci se med seboj razlikujejo predvsem v svojih psihofizičnih sposobnostih in te pomembno vplivajo na to, kakšen skiro mu boste izbrali. Dejstvo pa je, da bo le z ustreznim skirojem vaš otrok popolnoma varen.

Za manj spretne otroke izberite trikolesni skiro s tremi kolesi (dva spredaj in eden zadaj), ki nudi dovolj stabilnosti tudi za tiste otroke, ki imajo težave z ravnotežjem ali motoriko. Za spretnejše otroke pa izberite dvokolesni skiro, ki ima dve kolesi.

Vendar to vrsto skiroja izberite le, če otrok že zna voziti kolo, je telesno aktiven in je tudi dovolj vztrajen, da zlepa ne obupa.

4. Izbiro skiroja prilagodite njegovemu namenu

Za varno vožnjo s skirojem je zelo pomembno, da uporabite takšen skiro, ki bo zadovoljil vašim potrebam. To velja še posebej v tistih situacijah, ko boste skiro uporabljali za izvajanje vratolomnih trikov. V tem primeru bo skiro za trike za vas najbolj varna izbira.

Skiroji za trike so predvsem bolj trpežni in posebej zasnovani za skoke in druge trike. Ker skiroji za trike niso nastavljivi po višini, je ključnega pomena, da izberete takšnega, ki bo primeren vaši višini. Na ta način bo vožnja z njim in izvajanje trikov veliko bolj varno. 

5. Ne precenjujte lastnih sposobnosti in terena

Ko ste na skiroju, nikoli ne precenjujete lastnih sposobnosti, še posebej pa morate biti pozorni na vse pasti, ki jih prinaša teren. 

Obvezno upoštevajte nekaj napotkov, ki vam pridejo še kako prav za varno vožnjo s skirojem:

 • Dokler niste popolnoma prepričani v lastne sposobnosti, se s skirojem ne odpravite na cesto. Namesto tega se najprej preizkusite na dvorišču, bližnjem igrišču ali parkirišču.
 • Še posebej morate biti previdni pri vožnji po klancih navzdol, saj postajajo hitrosti v tem primeru vedno večje. Če pri tem niste suvereni, raje sestopite s skiroja in ta del poti opravite peš.
 • Preizkusite nekaj osnovnih tehnik padcev. Namesto, da pristanete na rokah, dlaneh ali kolenih, je veliko bolje, da se zakotalite na stran.
 • Še posebej bodite pozorni na spolzke površine ali ko se odpravite na vožnjo tik po nevihti. Takrat je nevarnost padcev večja, zato vedno prilagodite hitrost vožnje in počasi zavirajte.
 • Tako kot je nevarno voziti kolo ali avto z eno roko, velja tudi za skiro. Zato ga vedno držite z obema rokama in se izogibajte vožnji z eno roko.

Ljudje se premalokrat zavedamo, da neupoštevanje previdnostnih ukrepov pri vožnji s skirojem lahko povzroči resne nesreče. Upoštevajte zgornje nasvete in prepričani smo, da bo vožnja s skirojem bolj varna.

Starejše novice