Od petka naprej so v rdečih regijah prepovedani verski obredi z navzočnostjo ljudi, v oranžnih pa se jih lahko udeleži do deset vernikov, a le v svojih župnijah. Tako bodo danes nedeljske maše znova potekale v okrnjeni obliki.

Ljubljanski nadškof Stanislav Zore je duhovnike pozval, naj v primerih, ko se bodo morali odločati, kdo se bo lahko udeležil maše, omogočijo vernikom prejem obhajila zunaj svete maše. Kot je pojasnil, bodo ljudje posebej opozorjeni, naj prihajajo na potrebni razdalji in ob strogem upoštevanju vseh previdnostnih ukrepov.

Spovedi zaenkrat lahko potekajo, če prostor omogoča izvajanje previdnostnih ukrepov. Pri tem se je po besedah Zoreta pokazalo, da je to možno v tako rekoč vseh župnijah. Preko spleta pa spoved ni možna, piše STA.

Spletne maše niso pravo nadomestilo

Če je ob prvem valu epidemije Slovenska škofovska konferenca podpirala prenos maš po spletu, pa v drugem valu temu ni toliko naklonjena. Pri tem se sklicuje na besede papeža Frančiška, ki je aprila opozoril, da »vera preko medijev ni Cerkev« ter da so ljudje, ki spremljajo mašo preko spleta, brez zakramentov in brez občestva. Tudi Zore je prepričan, da maše po spletu in drugih videokonferenčnih orodjih ne morejo nadomestiti maš v živo.

Kljub temu pa je Slovenska škofovska konferenca v soboto duhovnikom v dopolnjenih navodilih dovolila, da po lastni presoji in glede na okoliščine mašo prenašajo po spletu, če jo duhovnik med drugim obhaja v cerkvi ali javni kapeli, če gre za neposreden prenos in če ob koncu povabi vernike, da lahko ob določeni uri pridejo v cerkev in ob upoštevanju ukrepov prejmejo obhajilo, še piše STA.

Sveta maša iz mariborske stolnice v televizijskem prenosu

Na »misijonsko nedeljo« in obenem 29. nedeljo med letom, 18. oktobra 2020, ob 10. uri bo na prvem programu Televizije Slovenija neposreden prenos nedeljske maše iz mariborske stolnice. Maševal bo mariborski nadškof Alojzij Cvikl.

»Lepo povabljeni, da se pridružite temu nedeljskemu bogoslužju, bodisi osebno ali po domovih, v okviru družin,« so ob tem zapisali na spletni strani mariborske nadškofije.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice