Slika je simbolična.
Ta teden prva večja pošiljka saharskega prahu.

Po napovedih vremenarjev iz Agencije Republike Slovenije za okolje bo jutri pretežno oblačno in večinoma suho, le na zahodu bo občasno še možen rahel dež.

Popoldne se bo oblačnost trgala. Na Primorskem bo pihala šibka burja. Najnižje jutranje temperature bodo od ena do sedem, na Primorskem do 11, najvišje dnevne od 12 do 18, v alpskih dolinah okoli osem stopinj Celzija.

V četrtek bo večinoma oblačno, občasno se bodo pojavljale manjše padavine. Na Primorskem bo še pihala šibka burja.

Čiščenje jeklenih konjičkov naj počaka, prihaja prva letošnja večja pošiljka puščavskega prahu

Vremenarji portala Neurje.si napovedujejo, da lahko v tem tednu pričakujemo povečano koncentracijo puščavskega prahu, ki bo največja od srede naprej.

»Posledica takega vremena je razvoj ciklonskega območja na Jadranu, ki bo s svojim okrepljenim južnim vetrom poskrbelo za 'avtocesto prahu' med Afriko in Evropo.

Čiščenje jeklenih konjičkov naj malce počaka,« so zapisali.

V noči na petek največ saharskega prahu

Vremenoslovci portala Ciklon.si pa napovedujejo, da se bo mesec februar končal neobičajno toplo, globok ciklon, ki se bo ugreznil proti obalam Severne Afrike, Alžirije in Egipta pa bo prinesel obilne padavine.

Ciklon bo izsesal saharski prah in ga usmeril proti Evropi, največ saharskega prahu napovedujejo v noči na petek.

Kakšno bo vreme v začetku marca?

Vremenarji za začetek marca bistvene spremembe prahu ne napovedujejo, med 3. in 5. marcem bo spet povečana možnost za padavine.

Starejše novice