O aktualnem stanju glede epidemije koronavirusa so spregovorili vodja strokovne skupine pri Ministrstvu za zdravje Bojana Beović, poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan ter vladni govorec Jelko Kacin.

Vlada je pozno sinoči z današnjim dnem ponovno razglasila epidemijo za celotno državo, ki bo veljala 30 dni. Odločitev je bila sicer pričakovana, a je sprožila veliko vprašanj. Kot je bilo že večkrat pojasnjeno, razglasitev epidemije daje vladi  pravno podlago za sprejemanje dodatnih ukrepov, predvsem pa gre za odločitev tehnične narave, saj se tako aktivirajo tudi resorni načrti in državni načrt zaščite in reševanje. 

Vodja strokovne skupine pri ministrstvu za zdravje, ki vlada predlaga sprejem posameznih ukrepov za zajezitev širjenja okužb s koroanvirusom, Bojana Beović, je pojasnila na čem temelji odločitev o ponovni razglasitvi epidemije. 

Okužen je odstotek prebivalstva

Kot je povedala, v zadnjem času beležimo izjemen porast okuženih in se počasi bližamo najbolj obremenjenim državam, še posebej zaskrbljujoče pa je, da beležimo velik delež pozitivnih ob velikem obsegu opravljenih testov. 

»Ocenjuje se, da je na 100 ljudi okužena ena oseba, to pomeni, da je aktivno okužen 1 odstotek prebivalstva in to je tisti odstotek, ki širi okužbo na druge,« je dejala in poudarila, da si lahko predstavljamo, kako velika je verjetnost, da smo v enem dnevu srečali okuženo osebo.

Beovićeva ob tem poudarja, da število okuženih ni tisto, kar je najbolj problematično za državo in za vse nas, ampak povečevanje oseb, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje. Gre praviloma za osebe, ki že imajo pomanjkanje kisika ali so v takem stanju in z boleznimi, da se bo to kmalu zgodilo. Ob tem nekateri potrebujejo dejansko pomoč pri dihanju in to z ventilatorji ali pa celo z dovajanjem kisika v kri skozi posebne aparature. Trenutno sta v Sloveniji dva taka bolnika, po besedah Beovićeve, so to "izjemno hudo bolni"

»Slovensko zdravstvo je bilo dolga leta pred epidemijo zelo krhko, na to opozarjamo leta, da ne rečem desetletja. Imamo med najmanj zdravnikov na število prebivalcev in tudi pri medicinskih sestrah je pomanjkanje,« je opozorila in pojasnila, da vsako dodatno breme novih bolnikov, ki potrebujejo zahtevno zdravniško obravnavo, pomeni, da je potrebno razmišljati o tem, kdo je tisti bolnik, ki bo imel prednost. 

Črne napovedi tudi, če bodo ukrepi učinkovali

Trenutne številke so nekako še obvladljive, ko imamo okoli 300 hospitaliziranih in okoli 60 bolnikov na intenzivni negi, a napovedi za naslednjih nekaj tednov niso optimistične. 

»Tudi če bodo zadnji ukrepi učinkovali in se bo krivulja obrnila navzdol, lahko v drugem tednu novembra pričakujemo med 480 in 680 bolnikov, ki bodo potrebovali bolnišnično oskrbo in od tega med 80 in vse do 190 takih, ki bodo potrebovali intenzivno zdravljenje. In to samo v primeru, da bodo ukrepi prijeli,« je napovedala vodja strokovne skupine. 

V nadaljevanju je Beovićeva predstavila, kako se je virus začel vnašati iz tujine, med ljudmi pa je prevladovalo mnenje, da so številke še majhne in situacija ni problematična, a da se je počasi začel širiti vse dokler ni širjenje postalo tako hitro, da ga je bilo težko ustaviti. Osnovni ukrepi, distanca, maska, razkuževanje in higiena rok, pa niso delovali.

 »Delno zato, ker v te ukrepe nismo želeli verjeti in jih nismo upoštevali. Zdaj pa smo v fazi, ko si izjemno želimo ustaviti ta val, ki bo velik tudi, če bodo ukrepi učinkoviti,« je dejala.

Po njenih besedah so novi ukrepi zasnovani na strokovnih kriterijih, ki so usmerjeni k preprečevanju prenosa okužbe in k temu, da jih bo javnost sprejela, da bodo uravnoteženi in postopni glede zapiranja dejavnosti glede na epidemiološko sliko, obenem pa so primerljivi z ukrepi v drugih državah in upoštevajo tudi tamkajšnje izkušnje.

Aktivacija državnega načrta in delo civilne zaščite

Z razglasitvijo epidemije se je aktiviral tudi državni načrt zaščite in reševanja. Kot je dejal poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan, so o tem takoj obvestili vse nosilce na državni, regijski in občinski ravni.

N občinskem nivoju se načrt aktivira po presoji in glede na lokalne potrebe, z aktiviranjem načrta pa se vzpostavi služba za podporo poveljnikom štabov CZ, ki je stalna vstopna točka oziroma telefonska številka v regiji. Tja se obračajo vsi, ki tam potrebujejo pomoč, nasvet, 

»Na državni oz. regijski ravni že imamo vzpostavljeno pripravljenost določenih sil in struktur, na primer mobilni laboratoriji v Ljubljani in Mariboru, celotna struktura Rdečega križa in seveda gasilske enote širšega pomena, ki se uporabljajo pri dekontaminaciji, dezinfekciji,« je pojasnil poveljnik CZ.

Rdeči križ in vse te enote bodo lahko uporabili tudi za pomoč zdravstvenemu osebju, na primer za merjenje temperatur na vstopnih točkah. Bistveno bolje kot ob 1. valu so po njegovih besedah pripravljeni tudi na delitev osebne varovalne opreme, če bo to potrebno.

Za vse te enote za dekontaminacijo in dezinfekcijo so tudi nabavili tako imevanoen umigatorje, generatorje za razkuževanje z  vodikovim peroksidom, ki so ga dobili kot donacijo.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice