Foto: Bobo
Z jutrišnjim dnem bo brezplačno hitro testiranje možno opraviti tudi v zdravstvenih domovih po vsej Sloveniji.

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne je danes ob obisku Splošne bolnišnice Slovenj Gradec napovedala možnost izvedbe brezplačnega hitrega testa na okužbo s koronavirusom tudi v zdravstvenih domovih širom države z jutrišnjim dnem.

Lokacije stvar dogovora

Kot piše STA, je državna sekretarka dejala, da so vsi zdravstveni domovi v soboto prejeli dovolj testov, lokacije testiranja pa bodo odvisne od dogovora med lokalnimi skupnostmi in zdravstvenimi domovi.

Na ministrstvu so priporočili, da bi bila ta mesta stalna, ni pa nujno, da bi bila v prostorih zdravstvenih domov.

Pozitiven odstotek ljudi, testirali bodo tudi učitelje

Za hitro testiranje naročanje ne bo potrebno, namenjeno pa je posameznikom, ki nimajo simptomov okužbe. Za tiste s simptomi pa še vedno velja, da pokličejo osebnega zdravnika in opravijo odvzem brisa za PCR test, je pojasnila Magajnejeva.

Sicer pa hitri testi pokažejo rezultat tistega trenutka, ko je odvzet bris, zato morajo tudi tisti z negativnim izvidom še vedno upoštevati vse ukrepe, je še poudarila. Pojasnila je še, da se je v hitrih testiranjih v zadnjih dneh leta izkazalo, da je bilo pozitivnih približno en odstotek ljudi.

V zdravstvenih domovih bodo od ponedeljka sicer testirali tudi učitelje, ki delajo v šolah za otroke s posebnimi potrebami. Te šole se prihodnje dni odpirajo.

»Ko bo padla odločitev, da se odprejo tudi ostale šole, pa bodo taka testiranja v zdravstvenih domovih izvajali tudi za ostale zaposlene v vzgoji in izobraževanju,« je še dejala državna sekretarka.

Še zbiranje interesa za cepljenje

Na vprašanje, kdo bo izvajal hitra testiranja, je pojasnila, da so nekateri zdravstveni domovi angažirali dodaten kader, nekateri pa kader preusmerjajo s tistih dejavnosti, ki v tem trenutku ne delujejo. To so denimo preventivni programi in referenčne ambulante.

Te bodo sicer imele še eno nalogo, in sicer kontakte s starejšimi osebami in kroničnimi bolniki, saj bo treba zbrati podatke glede interesa za cepljenje, še piše STA.

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA
Ragnar The King (ni preverjeno)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Ajde ovce gremo v vrsto!!!!!

dragan krstic (ni preverjeno)

OVEN Ragnar, moras prvi v vrsto da ti bomo sledili.

Ragnar The King (ni preverjeno)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Ovčke gredo kar brez ovenčka, tak da ni treba.

In reply to by dragan krstic (ni preverjeno)

Starejše novice