Na Zvezi potrošnikov Slovenije so preverili, katera smučišča s svojo ponudbo najbolj prepričajo.

Na Zvezi potrošnikov Slovenije so analizirali ponudbo smučišč v Sloveniji in v bližnjih državah. 

Preverili so, kje dobite največ za svoj denar in njihove ugotovitve o slovenskih smučiščih primerjali z izbranimi smučišči v tujini.

Število naprav, dolžina prog, dodatna ponudba in cena

Smučanje je slovenski nacionalni šport, zato so slovenska smučišča v dobrih sezonah polna. 

Žal, večina z zastarelimi napravami ne sledi tehnološkemu razvoju iz tujine, a to ne pomeni, da tudi v Sloveniji ni mogoče preživeti kakovostnega smučarskega dneva.

Smučišča so med seboj primerjali po različnih kriterijih, kot so število naprav, dolžina prog, dodatna ponudba in cena. Na tak način so na Zvezi potrošnikov Slovenije izračunali indeks razmerja med obsegom ponudbe in ceno - izražen je v točkah od nič do sto.

»Prav preprosta takšna primerjava seveda ni, smučišča so si med seboj nadvse različna, vsak smučarski navdušenec pa bi lahko dodal svojo subjektivno oceno,« na spletni strani opisujejo, da bi vsak posameznik pri ocenjevanju upošteval tudi bližino smučišča, dostop, ponudbo za smučarje z različnim znanjem - otroške vlečnice, šole smučanja - in podobno.

Kljub vsem tem dejavnikom, ki jih je seveda nekoliko težje ustrezno ovrednotiti, pa je pregled smučišč lahko koristen napotek glede tega, kaj na posameznem smučišču lahko dobite za svoj denar, in izhodišče za primerjavo med njimi.

Smučišča v Sloveniji

Največ žičnic, in sicer 19, je v Kranjski Gori, več kot deset jih imajo še smučišča Mariborsko Pohorje - 15, Krvavec in Rogla - po 13.

Kranjska Gora (foto: Bobo)

Smučišča Kanin, kjer je skupaj s smučiščem Na žlebeh - Sella Nevea deset žičnic, tokrat v primerjavo niso zajeli, saj z vozovnico, kupljeno na slovenski strani, smučanje na italijanski strani ni mogoče, podatka o dolžini prog samo na slovenski strani pa Zvezi potrošnikov Slovenije, ni uspelo pridobiti. Imajo pa pri nas pet naprav.

Kanin

Po dolžini prog je največje slovensko smučišče Mariborsko Pohorje - 32,9 kilometra, na Voglu jih je 22 kilometrov, v Kranjski Gori 20, na Krvavcu 18,5 kilometra, na smučišču Cerkno pa 18 kilometrov.

Mariborsko Pohorje

Za dnevno vozovnico boste na slovenskih smučiščih odšteli od 17,50 evra (Črna na Koroškem) do 37 evrov (Kranjska Gora in Krvavec).

Kje so najbolj in najmanj zahtevne proge?

Če so vam bolj všeč srednje zahtevne, torej rdeče proge, in zahtevne, torej črne proge, potem boste za svoj denar v Sloveniji največ dobili na Krvavcu, Mariborskem Pohorju in Voglu. 

Vogel (foto: Bobo)

Če v primerjavi upoštevamo delež manj zahtevnih prog, torej modrih, potem se v vrh prebije Mariborsko Pohorje, ki mu sledita Kranjska Gora in Cerkno.

Slovenija - tedenska smuka

Družina bo za šestdnevno vozovnico največ odštela v Kranjski Gori - 649 evrov, na Krvavcu - 618 evrov in na Rogli - 616,5 evra. 

Upoštevajoč delež manj zahtevnih, modrih prog se vam najboljša počitniška smuka obeta na Mariborskem Pohorju, Cerknem in na Voglu. 

Če pa je v družini več dobrih smučarjev, bi morali biti najbolj zadovoljni po tedenski smuki na Krvavcu, Voglu in Cerknem.

Primerjava smučišč v Sloveniji z Avstrijo

Slovencem so najbolj blizu smučišča na avstrijskem Koroškem in Štajerskem ter nekaj italijanskih smučišč. 

Med koroškimi smučišči bi morali dobri smučarji največ za svoj denar dobiti v Bad Kleinkircheimu, na Mokrinah, Katschbergu in Osojščici.

Katschberg (foto: Bobo)

Za tedensko smuko se vam že splača odpotovati nekaj dlje. Flachau in Schladming sta po izbranih kriterijih boljša od vseh koroških smučišč, njim podobno se odreže smučarsko središče Kals-Matrei na Vzhodnem Tirolskem.

Če iščete večji delež bolj umirjenih terenov, je lahko dobra izbira tudi Obertauern.

Flachau

Za dnevno vozovnico boste sicer v Avstriji odšteli od 29 evrov na Golici do 61 evrov v Flachauu, za otroke pa od 15 evrov na Golici do 31 evrov na ledeniku Mölltal. Tudi šestdnevne vozovnice so dražje kot pri nas.

V Flachauu in Schladmingu, ki sodita v isto smučarsko področje, bo družina morala odšteti 971,5 evra, 886 evrov na Obertauernu, 878 evrov pa na smučiščih Katschberg, Turracher Höhe in Mokrine. 

Schladming.

Za šestdnevno smučanje na Peci in Golici je cena občutno nižja, naša družina bi odštela 544 oziroma 553 evrov.

S ponudbo bogata, a draga italijanska smučišča

Večina italijanskih smučišč, ki so jih vključili v raziskavo, s številnimi napravami in dolgimi kilometri prog upraviči visoko ceno vozovnic, tako da je pod črto celotna izkušnja le nekoliko manj privlačna kot na avstrijskem Koroškem.

Ob najvišji ceni vsa smučišča za seboj pusti vozovnica Dolomiti Superski, ki velja za vsa dolomitska smučišča in omogoča tudi premagovanje tako imenovane Selle Ronde.

Več kot 400 žičnic in kar 1200 kilometrov bolj kot ne povezanih prog je za 67 evrov na dan dobra kupčija predvsem v primeru, ko boste to množino ponudbe čimbolj izkoristili.

Sella Ronda.

Če niste pristaš »potovalnega« smučanja, pa je bolje izbrati cenejšo vozovnico za samo eno smučarsko središče, pa četudi znotraj tega »smučarskega cirkusa«, kot denimo Kronplatz ali Drei Zinnen.

Na obeh smučiščih dnevna vozovnica stane 62 evrov, bližje Sloveniji pa je z razmerjem med ponudbo in ceno od slovenskih smučišč privlačnejše smučišče Trbiž ali Višarje, ki pa ima z 39,50 evra nekoliko višjo ceno kot pri nas.

Cene za družinsko šestdnevno vozovnico se gibljejo od 574,50 evra v Trbižu do 1154 evrov za celotne Dolomite.

Alternativa na vzhodu in na Balkanu

Po Evropi je še nekaj tako velikih smučarskih središč, a Dolomiti so med Slovenci zagotovo najbolj priljubljeni. Skupaj z njihovimi partnerji s Hrvaške in Madžarske so v pregled uvrstili še smučišča:

  • na Hrvaškem,
  • v Bosni in Hercegovini,
  • na Madžarskem,
  • in na Slovaškem.

Zaradi nizke cene vozovnic je privlačna alternativa predvsem Jahorina v Bosni in Hercegovini. Šestdnevna družinska vozovnica stane 506,50 evra, pa tudi sosednja Bjelašnica, kjer šestdnevna vozovnica za celotno družino velja 317,50 evra.

Jahorina.

Na Slovaškem pa boste v smučarskem središču Jasna našli spodobno število žičnic in dolžino prog, a za precej višjo ceno kot v Sloveniji in celo v Avstriji – dnevna vozovnica za odrasle stane 59 evrov, za otroke pa 42 evrov, šestdnevna družinska vozovnica pa 1117 evrov. 

Le nekoliko ugodnejši sta smučišči Donovaly in Štrbské Pleso.

Pregled manjših smučišč v državah

Seveda niso vsi smučarji navdušeni nad velikimi smučarskimi centri.

  • Slovenija

V Sloveniji imamo veliko manjših smučišč, običajno opremljenih z do tremi vlečnicami, ki so primerne predvsem za začetnike, najde pa se tudi kakšna bolj izrazita strmina. 

Izjema je smučišče Španov vrh z enosedežnico in povsem spodobno srednje zahtevno progo. Tu boste za vozovnico plačali tudi največ, 24 evrov za odrasle, povsod drugod so cene pod 20 evrov, otroci pa bodo odšteli od pet evrov – Dole, do 17 evrov, Pokljuka. 

Pogosta posebnost manjših smučišč je obratovanje med tednom, ko jih običajno zaženejo samo za nočno smuko.

  • Avstrija

Na avstrijskem Koroškem je vozovnica tudi na manjših smučiščih dražja kot v Sloveniji. 

Na drugi strani ljubeljskega prelaza, v Podnu boste za dnevno vozovnico odšteli 24,50 evra, otroci 19,50 evra, nekoliko bolj oddaljena Falkert Heidi Alm in Emberger Alm pa ob dražji vozovnici za odrasle, 29,50 oziroma 34 evrov - omogočata cenejša smučanje za otroke, 17,50 in 18 evrov.

  • Hrvaška

Na Hrvaškem sta glavni smučišči Platak in Sljeme, zadnje tudi s terenom, na katerem potekajo tekme svetovnega pokala. 

Ob majhnem številu žičnic, po tri na vsakem smučišču, velja izpostaviti dokaj nizko ceno vozovnic – 13,40 evra za odrasle na Sljemenu, 20 evrov na Plataku, otroci pa na Plataku smučajo za 2,60 evra, na Sljemenu za 6,70 evra.

  • Madžarska

Nekaj majhnih in srednje velikih smučišč je tudi na Madžarskem, vozovnice pa niti niso tako poceni. 

Za odrasle dnevna vozovnica stane od 19,30 evra v Višegradu do 33,20 evra v Eplényju, za otroke pa je najcenejše smučanje na smučišču Bánkúti - 9,80 evra, najdražje pa prav tako v Eplényju - slabih 25 evrov.

Največ šteje dobra izkušnja

Ne glede na vse izračune in preračune zagotovo največ velja dobra izkušnja. Ta pa je pogojena tudi s ponudbo parkirnih prostorov, gnečo na vstopnih žičnicah, prijaznostjo uslužbencev in občutkom miru med spuščanjem po bregu.

Dostikrat več zadovoljstva prinese nekaj kilometrov široke in pregledne smučarske proge na manjšem smučišču kot polne strmine smučarjev na najbolj obleganih terenih. Vsekakor predlagamo, da preizkusite različna smučišča in se prepričate, katero prav vam najbolj ustreza.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice