V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor in Univerzi v Mariboru so si v sodelovanju s podjetji Roto, Sine in ostalimi partnerji zastavili projekt z naslovom »Razvoj medicinske opreme za medicinsko osebje v Republiki Sloveniji.«

Za potrebe soočanja zdravstvene stroke s pandemijo novega koronavirusa in nedostopnosti zdravstvene opreme so se naprej odločili izvesti predelavo celo-obrazne podvodne maske v primerno zaščitno medicinsko masko za delo s COVID-19 pacienti. Tako so v kratkem času izdelali več prototipov.

Osnovni cilji projekta so:

  • V najkrajšem možnem času izdelati prototipe zaščitne opreme za zdravstvene delavce in drugo osebje.
  • Opremo preizkusiti v realnem okolju in pridobiti povratno informacijo o uporabniški izkušnji.
  • S slovenskimi podjetji začeti proizvodnjo razvite zaščitne opreme in v okviru dodane vrednosti Republiki Sloveniji ponuditi samo-oskrbo.

V sodelovanju s skupino Univerzitetnega kliničnega centra Maribor, ki jo vodi Boštjan Lanišnik, so raziskovalci prejeli povratno informacijo o uporabniški izkušnji in izboljšali obstoječe prototipe.

Največji izziv raziskovalcev je optimiranje prostega volumna za dovod svežega zraka, izbira ustreznih zaščitnih filtrov in ustrezna postavitev dodatnih zapornih ventilov, kar privede do deleža ogljikovega dioksida v vdihanem zraku uporabnika.

Pri zagotavljanju velikega števila podvodnih mask za testiranja, je raziskovalcem na pomoč priskočilo podjetje Decathlon. Državna sekretarka na Ministrstvu za zdravje Republike Slovenije Tina Bergant je na dogodku predala maske raziskovalcem in povedala, da podpira lasten razvoj zaščitne opreme in da se moramo v Sloveniji opreti na lastno znanje in proizvodnjo saj le-to omogoča realizacijo želene samo-oskrbe.

Prorektor Univerze v Mariboru Miralem Hadžiselimović  je na kratko predstavil vizijo projekta in idejo, ki je razviti »pametno« celo-obrazno masko izdelano po meri uporabnika, ki vključuje vso potrebno senzoriko, telemetrijo in aktuatorje, da bo olajšalo delo zdravstvenim delavcem. Prav tako bo mogoče integrirati v sprednje steklo maske tudi ustrezne leče z morebitno dioptrijo uporabnika.
 

Strokovni direktor Univerzitetnega kliničnega centra Maribor Matjaž Vogrin je dejal, da podpira projekt: »Zelo pozdravljam projekt Razvoj zaščitne maske za medicinsko osebje v Republiki Sloveniji, saj ob tehnični dovršenosti, ki je plod slovenskega znanja, omogoča tudi personalizirano in trajnostno uporabo.«

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Karl Marx (nepreverjen)

še plavutke i šlaufeke jim dajte
pa bodo pravi dopustniki

Starejše novice