Slika je simbolična.
Inšpektorji so v nadzoru izpolnjevanja pogoja preboleli, cepljeni, testirani (PCT) od 6. do 26. septembra pregledali 3521 objektov in izdali 244 ukrepov.

Inšpekcijski organi so v tem obdobju skupaj sicer opravili 7857 nadzorov izvajanja protikoronskih ukrepov. Pri tem so v 10 odstotkih primerov nadzora ugotovili neskladja, je povedala Potza.

Skupaj so tako izrekli 63 prekrškovnih sankcij, 383 opozoril po zakonu o prekrških in 227 upravnih ukrepov, je povedala Potza.

Neupoštevanje karantene oziroma izolacije

Pri skoraj 3500 opravljenih nadzorih spoštovanja karantene je bil po besedah Potze v 335 primerih podan sum, da ukrep karantene oziroma izolacije ni bil spoštovan, prekrškovni postopki so v teku.

»Preglede smo opravljali tudi pri zavezancih, ki opravljajo zdravstveno dejavnost, v prihodnje pa načrtujemo nadzor na kopališčih zaradi nedavne spremembe odloka, ki tudi tam zahteva spoštovanje pogoja PCT,« je napovedala Potza.

Pohvala organizatorjem koncerta v Mestnem parku Trbovlje

Nadzor izvajanja cepljenja proti covidu-19 se izvaja po prijavah, je pojasnila Potza. Prejeli so eno prijavo zoper vse cepilne centre in mobilne enote za cepljenje zaradi domnevnega nespoštovanja pogoja PCT.

»Neskladja v povezavi z odlokom niso bila ugotovljena, zato je bil postopek ustavljen,« je povedala Potza.

Izpostavili so tudi primere dobre prakse. »Organizator koncerta v Mestnem parku Trbovlje je ogradil prostor, kjer se je prireditev izvajala, hkrati pa tudi okrepil število varnostnikov in obiskovalcem prireditve nadel posebne zapestnice,« je povedala. Omenila je tudi primer Slovenskega narodnega gledališča Maribor, kjer je organizator k spoštovanju pogojev PCT pozival tudi po zvočniku.

Cilj nadzora je spodbujanje vladnih ukrepov

»Cilj inšpekcijskega nadzora ni sankcioniranje kršiteljev, temveč spodbujanje spoštovanja vladnih ukrepov ter vidnost inšpektorjev na terenu, čemur inšpektorati tudi sledijo,« je poudarila Potza.

Dodala je, da se aktivnosti vseh inšpektoratov v povezavi s spoštovanjem pogojev PCT v vseh okoljih nadaljujejo.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice