Častna pokroviteljica tekmovanja bo predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar.

Čebelarski zvezi Sloveniji je z veliko pomočjo sponzorja NLB banke, uspelo zbrati finančna sredstva za organizacijo Mednarodnega tekmovanja mladih čebelarjev, ki bo od 3. do 7. julija v Sloveniji, natančneje v Ivančni Gorici. 

Z zadovoljstvom sporočajo, da bo častna pokroviteljica tekmovanja predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar. Pričakujejo udeležbo več kot 30 držav.

Ukrajinskim tekmovalcem omogočili nastop brez kotizacije

Na mednarodno tekmovanje mladih čebelarjev se je med drugimi že prijavila tudi Ukrajina. V znak podpore in solidarnosti so se za njihove udeležence odpovedali vplačilu kotizacije in s tem pokazali sočutje z njimi v vojni, ki jo doživljajo.

Predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč je ob tem dejal: »Iskrena hvala vodstvu NLB banke, ki je prepoznalo 150-letno pomembno delo Čebelarske zveze Slovenije pri ohranjanju čebel in čebelarstva ter pristopilo k sponzoriranju naše zveze z ciljem dolgoročnega sodelovanja na področju razvoja in ohranjanja čebelarstva v Sloveniji.

Brez čebel ni življenja, ni skoraj tretjine hrane, ni biotske pestrosti. S podporo Čebelarski zvezi Slovenije je NLB banka pokazala, da se pomena čebelarstva dobro zaveda.«

Blaž Brodnjak, predsednik uprave NLB banke, je ob tem povedal: »V NLB odgovornost do naših strank, zaposlenih, širše družbe ter narave razumemo kot poslanstvo in jo postavljamo v središče našega poslovanja.

Izjemno ponosni smo, da lahko podpremo Čebelarsko zvezo Slovenije, ki že 150 let ohranja tradicijo ter skrbi za varovanje naravne in kulturne dediščine. Ob tem ni zanemarljivo, da sta čebela in čebelnjak simbola hranilništva in varčevanja.«

Sloveniji je bila s strani Mednarodnega centra mladih čebelarjev podeljena kandidatura za izvedbo Mednarodnega tekmovanja mladih čebelarjev leta 2023.

Čebelarska zveza Slovenije, ki je nosilec organizacije, bo tekmovanje organizirala od 3. do 7. julija 2023. Tekmovanje organizira v sodelovanju z občino Ivančna Gorica, saj bo večji del dejavnosti potekal na območju omenjene občine.

Mednarodno srečanje mladih čebelarjev je dogodek, ki poteka že od leta 2010. Nazadnje je potekal leta 2019 na Slovaškem z 29 državami udeleženkami. Zaradi covida je v vmesnem času odpadel.

V Sloveniji bo letos enajsto zaporedno srečanje, na katerem si želijo gostiti več kot 30 držav udeleženk, kar bi bilo največ, odkar poteka tekmovanje. Vsako državo zastopa ekipa treh tekmovalcev, mladih čebelarjev, starih od 12 do 18 let, ki jih spremljata do dve odrasli osebi.

V tekmovalnem delu so tekmovalci, pomešani v mednarodne ekipe, soočeni s približno 15 čebelarskimi izzivi, kjer morajo prikazati čebelarsko znanje in spretnosti.

V času izven tekmovalnega dela se odvija več stvari, na primer medsebojno spoznavanje udeležencev, predstavitve držav, mednarodna konferenca na temo dela z mladimi v čebelarstvu.

Pomembno je tudi slovesno odprtje tekmovanja s procesijo in izobešanjem zastav vseh držav udeleženk ter zaključna prireditev, kjer so razglašeni rezultati tekmovanja ter podeljene medalje, pokali in plakete za najboljšo mešano mednarodno ekipo, najboljšo narodno ekipo in najboljše tekmovalce.

Velik del vmesnega programa je namenjen ogledom znamenitosti države gostiteljice. Slovenija ima kot država, v kateri je čebelarstvo kot nesnovna kulturna dediščina s strani UNESCA priznano za način življenja, pokazati mnogo znamenitosti in naravnih lepot.

Poleg Hiše kranjske čebele in drugih zanimivosti na območju občine bodo obiskali tudi prestolnico Ljubljano IN Čebelarski center Slovenije na Brdu pri Lukovici. Tekmovanje pomeni odlično promocijo Republike Slovenije.

Starejše novice