Na družbenem omrežju Facebook se pojavlja vse več izmišljenih profilov, ki nič hudega sluteče uporabnike zvabljajo v nevarno past.

Spletne prevare so postale del našega vsakdana, praktično ne mine dan, ko nas pretkani goljufi na medmrežju ne bi poskušali prevarati na način, da bi prišli do naših osebnih podatkov, identitete in posledično našega imetja. Družbena omrežja so kot nalašč za tovrstne prevare, saj so malodane leglo lažnivih profilov, lažnih novic, nagradnih iger in podobnih prevarantskih shem.

Verjetno ni uporabnika Faceboka, ki ne bi kdaj v svoji 'facebook zgodovini' sprejel prošnjo za prijateljstvo od kakega neznanca, a takšno početje lahko privede tudi do hujših posledic. 
 

Lažni profili privlačnih neznank

Bralci so nas opozorili, da se v zadnjem obdobju pojavlja vse več družbenih profilov privlačnih deklet iz tujine, ki pristanejo med našimi prošnjami za prijateljstvo. Prvo kar pade v oči je dejstvo, da gre za osebe, s katerimi dejansko nimamo skupnih prijateljev (razen, če je kdo naših prijateljev že nasedel in sprejel njihovo prošnjo) in ne obstaja logična povezava med vami in dekletom, ki bi želela biti vaša prijateljica. 

Ponavadi je tudi edina njihova objava na svojem "zidu" poziv k obisku "seks skupine", kjer lahko brezplačno dostopate do eksplicitnih golih fotografij in podobnih seksualnih vsebin.

Seveda gre za lažen profil, izmišljeno ime z ukradeno profilno fotografijo, v povezavi pa se skriva virus ali je podtaknjena zlonamerna programska oprema, ki ji s klikom omogočite namestitev in omogočite prevarantom dostop.

Včasih gredo prevaranti še korak dlje in svoje žrtve napeljejo k pošiljanju eksplicitnih vsebin in jih nato izsiljujejo za denar, zato bodite skrajno previdni in nikar ne sprejemajte tovrstnih prošenj za prijateljstvo, še manj pa da bi skušali dostopati do njihovih objavljenih povezav.

Še najbolje pa je, da lažnivi profil prijaviti Facebooku, kar lahko storite s klikom na profil in med možnostmi izberete "Poišči podporo ali prijavi profil".
 

Komentarji (1)

dd (ni preverjeno)

TISTI KI PO DVEH BESEDAH NE UGOTOVI DA GRE ZA GUGL TRANSLATE JE ISTI FUKIČ KOT TISTI KI MISLIJO DA JE KITAJSKI NETOPIRNI VIRUS NEVAREN, OVCE PAČ

Starejše novice