Slika je simbolična.
Vsaka živalska vrsta ima razvit svoj način prenašanja visokih temperatur. Vročina močno vpliva na počutje živali. Kako lahko živalim ob vročih mesecih zagotovite ustrezne pogoje?

Z Uprave Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin so zapisali priporočila za ravnanje s hišnimi ljubljenčki ob visokih temperaturah. Kaj vse so izpostavili?

Na prvem mestu je zagotovo potreba po zadostnem vnosu vode, ki jo žival pri visoki temperaturi pospešeno izgublja.

Zagotavljanje zadostne količine čiste pitne vode je tudi zakonska obveza skrbnika živali, torej vsakogar, ki odgovarja za žival, ne glede na to, ali je njen lastnik ali zanjo le skrbi.

Drugi pomemben dejavnik tveganja je neposredna izpostavljenost soncu.

Zato je nadvse pomembno, da se živalim, ki so nameščene na prostem, zagotovi možnost, da se umaknejo v senco, ki je lahko bodisi naravna (drevesa in grmovje) ali umetna (nadstreški).

Posebno pozornost je treba nameniti živalim, ki so privezane, saj se pogosto ne morejo umakniti pred soncem.

Živali, ki biva v objektu, zagotovite boljšo kakovost zraka

Rejnim živalim, ki stalno bivajo v objektih, je treba pri visokih zunanjih temperaturah zagotoviti ustrezno zračenje, ki preprečuje prekomerno povišanje temperature v prostoru in zagotavlja boljšo kakovost zraka. 

Vročinski udar lahko vodi v pogin

Ker lahko visoka temperatura v vozilu pri živali povzroči vročinski udar, je treba posebno pozornost nameniti živalim v prevoznih sredstvih.

Temperatura v prevoznem sredstvu, kjer se prevažajo živali, ne sme preseči 35 stopinj Celzija. To je na prevoznih sredstvih, ki niso klimatizirana, težko ali nemogoče doseči pri zunanjih temperaturah, višjih od 35 stopinj Celzija.

»Vročinski udar pri psih je zelo resno stanje, ki se pogosto lahko konča s poginom,« je za Ljubljanainfo povedala veterinarka Maša Šmigič.

»Psu je vedno treba zagotoviti senco in zadostno količino sveže vode. Nikoli jih ne puščamo v avtomobilu, tudi če je ta v senci, saj temperatura v avtu zelo hitro naraste. Na sprehode hodimo zgodaj zjutraj in pozno zvečer,« je še izpostavila.

Skrbno načrtujte svojo pot

Z ustreznim načrtovanjem odhoda v zgodnjih jutranjih urah ali ponoči in z ustreznim načrtovanjem postankov je mogoče preprečiti ali omejiti izpostavljenost vročini na cesti ob morebitnih zastojih. 

Pri tako visokih zunanjih temperaturah hišnih živali ni dovoljeno puščati samih v parkiranih vozilih, razen če se zagotovi primerno zračenje oziroma hlajenje.

Visoka temperatura v vozilu lahko pri živali povzroči vročinski udar, kar se nemalokrat lahko konča s poginom živali. 

Kaj je treba zagotoviti živalim, ki sodelujejo v prireditvah?

Organizatorje različnih prireditev, v katerih sodelujejo ali so prisotne živali, z Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin pozivajo, da prilagodijo čas prireditve tako, da se živali čim manj ali sploh ne izpostavljajo visokim temperaturam, neposrednemu soncu in fizičnim obremenitvam, ter da imajo živali na prireditvi na voljo senco in dovolj čiste pitne vode.

Kakšna je prva pomoč pri vročinskem udaru?

Žival moramo nemudoma premakniti v zračen prostor ali senco in ohlajati z vodo (tuš, gumijasta cev, reka, jezero, morje in podobno), glavo naj ima dvignjeno. Ko žival ohladimo, poiščemo najbližjo veterinarsko pomoč, izpostavljajo na Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Nasveti, kako lahko preprečite zdravstvene težave živali ob visokih temperaturah:

  1. Nikoli ne puščajte živali v zaprtem, parkiranem avtomobilu. 
  2. Sveža pitna voda naj bo vedno na voljo.
  3. Živali omogočite dostop do sence in hladnejših mest (hladne površine). 
  4. Sprehode in druge fizične aktivnosti omejite na jutranje in večerne ure. 
  5. Posebno pozornost namenite psom brahicefaličnih pasem (kratek gobček), ki imajo zaradi svojih anatomskih značilnosti večje težave z uravnavanjem telesne temperature. Te pasme psov je še posebej priporočljivo hladiti z vodo.
  6. Prva pomoč pri vročinskem udaru.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice