Vir: Neurje.si
V sredo pozno popoldne je dele države zajelo močno neurje. To se je razbesnelo predvsem na območju Ljubljane in Beltincev. Gasilci so samo v prestolnici posredovali več kot 320-krat. Meteorologi za danes napovedujejo suho in sončno vreme.

Pozno popoldne se je razbesnelo neurje z močnim dežjem. Meteorne vode so zalile več kot 500 različnih objektov, predvsem kletne in stanovanjske prostore, tudi osnovne šole. 

To je najprej zajelo severovzhod države. Gasilci so imeli z odpravljanjem posledic neurja veliko dela, poroča Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje.

Zalite kleti, uničene strehe

O močnem neurju poročajo iz občine Rogašovci, kjer so gasilci iz drvarnice in kuhinje prečrpali vodo. Močno neurje je zajelo tudi občino Cankova, kjer je strela je udarila v drevo. Meteorna voda je zalila kletne prostore Osnovne šole Puconci in dve stanovanjski hiši. 

V Murski Soboti so gasilci prečrpali vodo iz več stanovanjskih objektov. Prostovoljno gasilsko društvo Pušča je sanirala streho stanovanjske hiše.

V Beltincih so gasilci prečrpali meteorno iz štirih stanovanjskih objektov. V naselju Odranci je bilo v neurju močno poškodovano ostrešje stanovanjske hiše. Lendavski gasilci so prečrpali vodo iz kletnih prostorov Dvojezične osnovne šole 1 in v Dolgi vasi odmašili kanalete in očistili garažo stanovanjskega objekta. 

V občini Ljutomer so gasilci prečrpali meteorno vodo iz kar petnajstih kletnih prostorov in štirih garaž ter očistili eno cestišče.

V prestolnici zaliti podvozi, poplavljen tudi podhod na železniški postaji

V večernih urah je neurje z močnim deževjem zajelo občino Ljubljana. Gasilci so posredovali na več kot 280 lokacijah, kjer je meteorna voda zalila kletne in pritlične prostore stanovanjskih in drugih objektov. 

Med drugim je poplavilo ljubljansko Dramo. Med predstavo Požigalci so evakuirali gledalce. 

Na nekaj objektih je meteorna voda vdirala skozi streho. Prav tako je nekaj vozil obtičalo v poplavljenih podvozih.

V kratkem času padlo ogromno dežja

Kot poročajo meteorologi Agencije Republike Slovenije za okolje so na Sotinskem bregu in v Ljubljani včeraj popoldne oziroma zvečer zabeležili rekorden naliv. Na Sotinskem bregu je postaja izmerila 58 milimetrov v 30 minutah in 76 milimetrov dežja v 60 minutah. 15-letni rekord je doslej znašal »le« 34 oziroma 37 milimetrov. 

Še hujši je bil naliv za Bežigradom. Tam je zapadlo 63 milimetrov v 30 minutah in 94 milimetrov v 60 minutah. To ni samo postajni rekord, temveč sta vrednosti med največjimi izmerjenimi v Sloveniji v zgodovini.

Kakšno vreme nas čaka danes? 

Danes bo na Primorskem delno jasno, pihala bo šibka do zmerna burja, napovedujejo meteorologi. Drugod bo dopoldne še oblačno, rahel dež bo povsod ponehal. 
Popoldne se bodo oblaki trgali.

Najvišje dnevne od 14 do 19, na Primorskem do 24 stopinj Celzija.

Vir: ARSO

Kakšno bo vreme v prihodnjih dneh? 

Jutri bo v zahodni Sloveniji pretežno jasno, drugod bo občasno nekaj več oblačnosti. Zjutraj bo po nekaterih nižinah nekaj megle. Burja na Primorskem bo ponehala. Jutranje temperature bodo od 3 do 9, na Primorskem do 12, najvišje dnevne od 15 do 20, na Primorskem do 23 stopinj Celzija.

V soboto bo povečini sončno z jutranjo meglo po nižinah. V nedeljo se bo krepil jugozahodni veter. Na zahodu bo občasno deževalo, drugod bo še suho vreme.

Vir: ARSO

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice