Gost tokratne pogovorne oddaje Dora - nedeljski pogovori je pravnik Saša Zagorc, ki prihaja iz Gornje Radgone.

Pravnik Saša Zagorc, ki je odjadral v svet, se je tokrat pogovarjal o monocentrizmu in begu možganov, ustanavljanju pokrajin, o aferi Patria, migracijah in seveda o sami njegovi življenjski poti.

Saša je bil kot otrok izjemno radoveden otrok. Že pred osnovno šolo je namreč vedel našteti vse države in glavna mesta na pamet. 

»Obseden sem bil z enim atlasom, še stari jugoslovanski je bil, pravzaprav je bil že takrat dosti zastarel, ravno zaradi procesov dekolonizacije,« je dejal.

Starša sta delala na njegovi šoli

Svojega otroštva se Saša spominja v veliki meri iz osnovnošolskih klopi. V 8. razredu je namreč prvič šla v šolo njegova celotna družina. Oče je postal ravnatelj radgonske osnovne šole, mama pa je že bila dolgoletna učiteljica, kar seveda otroku, ki je željan dokazovanja, v tistem času ni bilo najbolj po godu. Zaradi, kot pravi, tipične slovenske zavisti, so se pojavile tudi težave.

»Ko je bilo to testiranje, ki je bila potem podlaga za Zoisovo štipendijo, so dvomili v moj uspeh. Da bi jaz naj bil vnaprej pripravljen ali pa seznanjen o tem. Predobro sem odgovarjal. Potem sem moral ponavljati, kar je ponižujoče,« se je spominjal.

Še pred tem, pa je njegovo življenje močno zaznamovala bolezen, ki se je začela na koncu njegovega 4. razreda. Prestal je operacijo in dolgotrajno kemoterapijo zdravniki pa so potrebovali veliko časa za postavitev diagnoze. 

»Imunski sistem je bil bolj kot ne porušen. Je pa res, da je že takrat bila situacija z zdravljenjem rakavih obolenj otrok zelo napredna,« je dejal.

Spoznavanje s pravom

Saša Zagorca je začelo mikati pravo že v 5. razredu. Poleg ameriške pravne nadaljevanke iz 80. let, ga je za pravo navdušil družinski prijatelj, pri katerem je mali Saša spremljal njegovo delo. Način dela in način argumentiranja sta ga navdušili do te mere, da je na srednji šoli pod prvo željo vpisal študij prava. Na pravni fakulteti je Saša začel kot mladi raziskovalec, nadaljeval kot asistent, potem pa počasi napredoval in kot pravi, je sedaj že med starejšimi na fakulteti. 

»Pravo je družbena veda. Poskuša v čim večji meri slediti načelom logike, notranje zakonitosti, konsistentnosti. To je eno pomembnejših pravniških načel, katerega se jaz kar v veliki meri držim,« pojasnjuje.

O monocentrizmu in begu možganov

Slovenija je izrazito mobilna država in po mnenju Zagorca, so že dnevne migracije iz vse Slovenije proti Ljubljani, škodljiv pojav, predvsem iz prometnega vidika, pa tudi z vidika same kvalitete življenj teh ljudi, ki se vozijo. 

Trenuten koncept pokrajin je zgrešen

a idejo, kako bi naj izgledale pokrajine, stoji mariborska univerza. Dr. Saša Zagorc je pri predlogu ustanavljanja pokrajin formalno sodeloval, vendar se je sedaj distanciral, zaradi neprimerne metode sprejemanja tega paketa zakonov.

»Že pri Pomurju se vidi, da je ta koncept konceptualno zgrešen, ker razbija linijo ob reki Muri. Mislim, da so vodotoki in upravljanje z vodotoki pomembna celota in pomemben gradnik pokrajinske identitete.« 

O pravnem in političnem vidiku afere Patria

V pogovoru sta se dotaknila tudi afere Patria. Kot pravi Saša, gre za primer, ki je močno determiniral politične silnice. Ob tem se sprašuje, ali obstaja pravni in politični sistem, ki ima v primeru potencialno domnevno zaznanih koruptivnih dejanj dovolj imunskega sistema, da takšno ravnanje bodisi kaznuje, bodisi minimizira in tako izloči iz politike in družbenega življenja tiste, ki so na sistemski ravni potencialno storili kazniva dejanja.  

Ustavno sodišče je sojenje glede te zadeve vrnilo na nižjo raven, kjer pa je zadeva zastarela. »Sodba bo še ena, ker vedno je, ko pride do odvzema prostosti nekomu, ki ni upravičen.« 

»Monocentrizem škodi begu možganov. Torej najbolj sposobni grejo študirati v Ljubljano, Maribor, nekateri tudi v tujino, in to je praviloma enosmerna pot,« meni. Večja mesta in tujina so prostor večjih življenjskih možnosti, vendar pa se ob tem pojavlja problem že na sistemski ravni, ko možnosti vrnitve ravno zaradi monocentrizma ni: »Ideja pokrajin je gotovo stvar, ki je dobra, ob tem pa poudarjam, da nisem nujno prepričan, da so trenutno predlagane rešitve dobre.« 

Komentarji (1)

Kritik (ni preverjeno)

Dr. Sašo kdo je vaš vzornik med slovenskimi kolegi in kdo med svetovnimi ?;

Starejše novice