V vročini je potrebno misliti tudi na živali. Že nekajminutni skok v trgovino je lahko veliko trpljenje za psa, sledi lahko tudi smrt.

Te dni bodo temperature ozračja pri nas dosegle letošnje rekordne vrednosti. V vzhodni Sloveniji naj bi se po napovedih meteorologov živo srebro v sredo povzpelo do 34, v četrtek pa do 35 stopinj Celzija. Visoke temperature pa niso neprijetne le za ljudi, temveč tudi za živali.

Vsako leto je kar nekaj primerov, ko brezvestni lastniki svoje pse v vročini zaprejo v avtomobile, medtem ko se odpravijo po opravkih. Tako ravnanje je za živali smrtno nevarno.

Niti za nekaj minut v trgovino

Že nekajminutni kratek postanek v trgovini se lahko spremeni v tragedijo za čakajočega kužka. Tudi, če ne pride do usodnih posledic, je že samo kratka izpostavljenost vročini v zaprtem avtomobilu dovolj, da kužka med naraščajočo vročino zgrabita panika in strah, med katerima zelo trpi. 

Temperatura v avtu narašča skokovito

Čeprav je posedanje ob kavici v senci na terasi gostinskega lokala pri 26 stopinjah Celzija povsem prijetno, se v notranjosti zaprtega avtomobila kaj hitro razvijejo izjemno visoke temperature. Če je avto nekaj ur izpostavljen soncu, se lahko temperature v njem dvignejo tudi čez 75 stopinj Celzija.

O tem smo se lahko lansko leto prepričali tudi sami, ko smo s toplotno kamero Flir izmerili temperaturo v avtomobilu, ki je bil s priprtimi okni več ur parkiran na soncu.

Tabela prikazuje, kako narašča temperatura v zaprtem avtu, ko je ta izpostavljen soncu.

Priprta okna niso rešitev

Če pri zunanjih temperaturah do 20 stopinj Celzija priprta okna nekako uspejo hladiti notranjost avtomobila in ohranjati temperaturo, pri kateri živali niso ogrožene, to nikakor več ne drži pri višjih temperaturah. Zato je v poletnem času edino sprejemljivo to, da vzamete žival s seboj iz avtomobila ali pa da nekdo ostane z živaljo v prižganem avtomobilu z delujočo klimatsko napravo.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Puklasti miha (nepreverjen)

Sem zadnjič pozabil taščo v avtomobilu, ko sem prišel čez 14 dni sem se spomnil, da nihče pri hiši ne gobezda,, pa grem tja na parking,, Vam povem da je v 14 dneh shujšala za 18 kil pa tudi nekako trda je bila, ko so jo gasileci odnesli ni rekla nobene

Starejše novice