*Fotografija je simbolična
Trenutna pandemija covid-19 izpostavlja urgentno potrebo po hitri in zanesljivi detekciji nalezljivih bolezni.

Vrsto virusne oziroma bakterijske okužbe se lahko določi s presejalnimi DNA testi v bioloških vzorcih pacientov. Vendar ta postopek otežuje tako mala količina patogene DNA kot tudi interferenca s prevladujočo DNA, ki z boleznijo ni povezana. 

Prav zaradi tega sta raziskovalca s Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Mariboru, Tine Curk in Urban Bren, v sodelovanju z znanstveniki iz Velike Britanije in Kitajske, z uporabo računalniških simulacij zasnovala boljši pristop.

Novost pristopa je v neintuitivnem načrtovanju sond, ki se preko šibkih multivalentnih interakcij vežejo na več različnih mest patogene DNA. Sedaj se že izvajajo laboratorijski eksperimenti s ciljem, da bi se ta inovativni pristop čim prej prenesel v vsakdanjo klinično prakso.

Njihovo delo bo v tem tednu objavljeno v Proceedings of the National Academy of Sciences of the USA s faktorjem vpliva blizu 10. To je šele četrta objava v tej prestižni multidisciplinarni reviji v zgodovini Univerze v Mariboru.

Glede na urgentno globalno potrebo po hitrih, zanesljivih in poceni metodah identifikacije nalezljivih bolezni pa novi pristop izkazuje ogromen potencial še posebno za nerazvite države s šibko zdravstveno infrastrukturo.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice