Inšpekcije službe in policija so ta konec tedna izvajali poostrene nadzore na smučiščih, javnih površinah in gostinskih obratih. Nekaj nepravilnosti tudi glede cepljenj.

Od 22. do 28. februarja je bilo opravljenih 3653 nadzorov inšpekcijskih organov, je povedala Deana Potza iz zdravstvenega inšpektorata.

Delež neskladnih lokacij je znašal 12 odstotkov. Izrečenih je bilo osem prekrškovnih sankcij, 587 opozoril in 216 upravnih ukrepov.

Pri tem je zdravstveni inšpektorat izdal tudi tri odločbe o prepovedi opravljanja dejavnosti, enako število odločb so izdali tudi trgovinskim dejavnostim. 

Izvedli so tudi štirideset nadzorov testiranja v šolah in vrtcih, kjer pa niso odkrili nepravilnosti. 

Pri cepljenju nepravilnosti

Pri nadzorih cepljenja so v dveh primerih uvedli inšpekcijski postopek. Trenutno je v teku pet postopkov. 

Rogla je za inšpektorje primer dobre prakse

Nadzor smučišč je potekal poostreno preko konca tedna. Takrat so skupen nadzor izvedli inšpektorji iz zdravstvenega, infrastrukturnega, inšpektorata za notranje zadeve  in policisti. Sodelovali so tudi redarji, patrulja in nadzorniki Triglavskega narodnega parka. 

Izvedli so 22 nadzorov, neskladnosti so ugotovili na petih lokacijah

Neskladnosti so bile ugotovljene na Kopah, Kranjski gori, Krvavcu, Voglu ter na Mariborskem in Areškem Pohorju. 

Roglo so izpostavili kot primer dobre prakse, saj so imeli smučišča primerno urejena, pa tudi na blagajnah so vestno pregledovali izkazovanja testov. 

V tej akciji nadzora je sodelovalo kar 106 policistov, večinoma pa so izdajali opozorila zaradi nenošenja mask. 

Policisti opravili nadzore na 15 tisoč krajih

Alojz Sladič, vodja Oddelka za splošno varnost in varnostno načrtovanje Uprave uniformirane policije, je povedal, da so med 25. februarjem in 3. marcem opravili na 15 tisoč krajih, kar pomeni, da so opravili po dva tisoč dogodkov dnevno. 

Prav tako so prejeli 61 prijav državljanov. 

Sladič pove, da policisti v večini primerov le opozarjajo in tako so na primer izdali 1028 opozoril in 315 plačilnih nalogov. 

Plačilne naloge večinoma izdajo zaradi nenošenja mask ali kršenje omejitve gibanja.

Izrazit dvig kršitev omejitve gibanja se je zgodil pretekli konec tedna, saj je bila Obalno-kraška regija zaprta, a nekaterih to ni ustavilo. Zato so izrekli 81 glob. 

Starejše novice