Se nam obeta poletje brez morja? Preverili smo, kaj je (za zdaj) znanega o poletnih počitnicah ob morju.

Medtem ko smo Slovenci že nekaj časa omejeni na štiri stene, mnogim upravičeno uhajajo misli v poletni čas, ob tem pa se porajajo vprašanja, če bomo letos sploh lahko odšli na morje.

Svetovni potovalni in turistični svet opozarja, da bi lahko pandemija odnesla kar 50 milijonov delovnih mest po vsem svetu v turistični industriji, kjer se pričakuje, da bo ena izmed najbolj prizadetih destinacij ravno Azija, od koder je izbruhnil novi koronavirus. Prav tako napovedujejo, da bi turizem kot industrija, za svoje okrevanje potreboval vsaj deset mesecev.

Prav zaradi tega se je na tej točki dobro vprašati: kakšne posledice bo imel koronavirus na turizem, kakšno je stanje v slovenskih potovalnih agencijah in ali počitnice letos odpadejo.

Za odgovore smo se obrnili na nekaj turističnih agencij in Slovensko turistično organizacijo, a odgovore slednje še čakamo.

Prvomajske počitnice letos odpadejo

V turistični agenciji Kompas poudarjajo, da so prihajajoči prvomajski prazniki pri njih tradicionalno tista potovanja, ki se jih udeleži v povprečju tretjina Kompasovih strank.

»Poglavitni razlogi za izbiro potovanj v času prvomajskih počitnic so večje število dela prostih dni, ki v kombinaciji z vikendi prinašajo res odlične možnosti za potovanja in počitnice. Zaradi pandemije tako prvomajska potovanja in počitnice ne bodo realizirani,« pravijo v Kompasu.

O poletni sezoni zaenkrat še ne razmišljajo, pravijo pa, da dnevno sprejemajo odločitve v zvezi z odpovedjo potovanj in počitnic, strankam pa nudijo možnost prestavitve rezervacije na kasnejše termine koriščenja.

Na vprašanje, kje in kdaj (če) bomo letos počitnikovali, nimajo odgovora. »V tem trenutku svet praktično stoji, kdaj in kako se bodo posamezne destinacije, države, celine, svet odpirali, je seveda odvisno od dinamike širitve okužbe z novim koronavirusom, preprečitve te in tudi od tega, kako živeti po tem. Veliko je neznank, na katere tudi strokovnjaki nimajo odgovorov,« še pravijo v Kompasu.

Poletna turistična sezona bo

Nekoliko bolj optimistični so v turistični agenciji Sajko, kjer direktor Milan Sajko pravi, da smo šele v prvi polovici aprila in da je do poletja še nekaj mesecev. »Zato ohranjam nekaj realnega optimizma in upanja, da poletna turistična sezona bo,« meni Sajko.

Tudi pri njih prvomajskih počitnic in izletov ne bo, dodaja pa, da v kolikor bi se razmere stabilizirale do konca maja, vsekakor vidi možnost, da bi se ljudje julija ali avgusta že lahko odpravili na tak ali drugačni dopust.

»Seveda, je vse odvisno od razvoja dogodkov okoli širjenja oziroma umirjanja epidemije pri nas in drugod po Evropi in svetu,« dodaja Sajko. 

Podobno kot v Kompasu tudi v turistični agenciji Sajko ne morejo odgovoriti oziroma napovedati, po katerih destinacijah bodo ljudje po epidemiji povpraševali. »Ko se bodo razmere začele umirjati je za pričakovati, da bodo morda stranke najprej začele spraševati po bližnjih destinacijah,« še dodaja Milan Sajko.

Razmere bi se lahko stabilizirale po 15. maju

Nekoliko bolj konkretni pa so v turistični agenciji Relax, kjer Jože Režonja napoveduje, da bi se lahko situacija stabilizirala že po 15. maju. Tako je tudi Režonja prepričan, da poletna sezona vsekakor bo. 

»Zaenkrat se ne soočamo z velikim številom odpovedi aranžmajev, saj je večina odhodov po 15. juniju. Največ aranžmajev v naši organizaciji je med šolskimi počitnicami ter septembra in oktobra. Seveda, pa so prvomajski prazniki praktično že tudi pri nas odpovedani,« pravi Režonja.

Kaj pa pomeni epidemija koronavirusa na globalni in posledično tudi slovenski turizem? Režonja poudarja, da se je turizem praktično ustavil, vendar ostaja optimističen.

»Na podlagi izkušenj zadnjih dvajset let smo optimistični, ker se je turizem večkrat že zaustavil, a samo začasno. Turizem je panoga, ki posledice vedno občuti med prvimi in najbolj intenzivno, a tudi okreva najbolj hitro. Predvidevam, da posledice za globalni in tudi slovenski turizem ne bodo dolgotrajne in da se bo turizem postopoma vrnil na normalno pot takoj, ko bo epidemija zaustavljena,« meni Režonja.

S spleta

Komentarji (10)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Njet (nepreverjen)

Rešitev je Morje pri Framu.

Vojkovojko (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Nic ne bo od dopusta delavci. Penzionisti bomo dobili po 750€ za v toplice in poljubno izbiramo. To sem prebral v reviji hopla

Intihar (nepreverjen)

Hopla je res pravi vir informacij. Sedaj vse več, zato scat pa spat

In reply to by Vojkovojko (nepreverjen)

2..a (nepreverjen)

Kaksen dopust, ce sedaj moramo dopuste koristiti. In letos bi morali Slovenci dopustovati doma v Sloveniji, ker imamo dosti lepot od toplic, gora, rek, tudi slovenska obala je zelo lepa predvsem Izola.

Izolan (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

V Izoli vas ne rabimo.

In reply to by 2..a (nepreverjen)

Jurc (nepreverjen)

A to komentira tisti Sajko, ki je penzionere peljal v Istanbul, ko se je ze zacelo sranje?

komunistka Olga (nepreverjen)

mene pa jako zanima ali bo letos 4 maja romanje na Dedunje

Cestar (nepreverjen)

Mislim da ne.

In reply to by komunistka Olga (nepreverjen)

posnetek (nepreverjen)

Levičarji, vi lahko greste kam čete!!

In reply to by Cestar (nepreverjen)

Svetlana Maka… (nepreverjen)

ampak naj si kupijo samo enosmerno karto

In reply to by posnetek (nepreverjen)

Starejše novice