Slika je simbolična.
Kličejo vas, da imate bitcoine na vašem računu.

»Halo, našli smo bitcoine na vašem računu,« se glasi stavek, s katerim se začne klic, ki je navadna prevara

Kličejo zaradi izplačila pozabljenih sredstev na računu

Klici 'lažne tehnične pomoči' so v svoji osnovi in predvsem namenu zelo podobni znani prevari 'lažnih klicev tehnične pomoči Microsoft', le da se goljufi predstavijo, da kličejo iz podjetja Blockchain

Goljufi vas po telefonu kličejo z obljubami o izplačilu pozabljenih sredstev na neki kriptomenjalnici, običajno pa govorijo v zadovoljivi slovenščini z vzhodnoevropskim naglasom, pravijo na spletni strani Varni na internetu.

Klic lahko pride iz neznane tuje telefonske številke ali pa tudi iz številke slovenskih mobilnih operaterjev, ki pa so običajno potvorjene. Lahko pa vas pokličejo tudi preko katere od aplikacij za hipno sporočanje (Viber ali WhatsApp).  

»Namen prevare je kraja vsega razpoložljivega denarja iz vašega bančnega računa,« opozarjajo pri Varni na internetu.

PREBERITE ŠE:

Kako poteka prevara s klici?

Goljufi se predstavijo v imenu podjetja Blockchain, gre za legitimno podjetje na področju kripto financ. Najprej navedejo nekaj vaših podatkov, ki so jih verjetno pridobili v kakšni ukradeni bazi podatkov, ter s tem poskušajo ustvariti občutek legitimnosti. 

»Nato povedo, da so našli kripto račun v vašem imenu, ki je bil registriran pred več leti in že dlje časa ni bil uporabljen. Na računu naj bi bilo nekaj sredstev, ki so se v vsem času znatno oplemenitila. 

V naslednjem koraku ponudijo možnost, da sredstva prenesejo na vaš bančni račun oziroma pretvorijo v resničen denar, v nasprotnem primeru pa zahtevajo plačilo davka,« opozarjajo pri Varno na spletu.

Želijo popoln dostop do spletne banke

Ker je postopek prenosa denarja precej zapleten, ponudijo pomoč, da bodo oni vse uredili v vašem imenu, za kar pa potrebujejo dostop do računalnika in telefona. »Tu naj nam zasvetijo vsi alarmi!«

V nadaljevanju naročijo, da namestite programe kot so AnyDesk ali TeamViewer – gre za aplikacije, ki napadalcem omogočajo oddaljeni dostop ter posledično tudi popolni nadzor nad računalnikom in telefonom. Nato vam na računalniku prikažejo lažno spletno stran, ki naj bi prikazovala sredstva na našem kripto računu. 

V nadaljevanju v vašem imenu ter z vašimi podatki ustvarijo uporabniški račun na eni od legitimnih kriptomenjalnic, kamor naj bi nakazali vaša pozabljena sredstva. Ker pa naj bi za prenos potrebovali podatke kreditne kartice, zahtevajo tudi te oziroma v večini primerov želijo tudi popoln dostop do vaše spletne banke.

Sledi o ukradenem denarju hitro zabrišejo

Ko imajo podatke o kreditni kartici ali dostop do spletne banke na računalniku in hkrati tudi dostop do vseh aplikacij na telefonu, zakrijejo zaslon računalnika in telefona, da žrtev ne vidi, kaj se dogaja, nato pa ves razpoložljivi denar iz bančnega računa prenakažejo na kriptomenjalnico, od tam pa na druge račune in tako zelo hitro zabrišejo sledi za ukradenim denarjem, razlagajo pri Varno na internetu.

PREBERITE ŠE:

Glavni cilj tovrstnih prevar je finančna korist, ki jo dosežejo s popolnim dostopom do vašega bančnega računa preko spletne banke ali podatkov kreditne kartice.

Kako prepoznamo poskus prevare?

  • klicatelj se predstavi kot predstavnik podjetja iz področja kripto financ, največkrat kot predstavnik podjetja Blockchain,
  • navajajo, da ste pozabili na odprt račun in da naj bi ta račun vseboval nekaj denarja,
  • obljubljajo vam pomoč na način, da morate na računalnik ali telefon namestiti neko aplikacijo,
  • od vas zahtevajo sken osebnega dokumenta – na ta način vam želijo zlorabiti identiteto.

Noben legitimen predstavnik kateregakoli podjetja od vas nikoli ne bo zahteval dostop do vaše spletne banke ali podatkov kreditne kartice, to je ključen znak, da gre za prevaro, še opozarjajo pri Varno na internetu.

Kaj storiti v primeru, da ste bili žrtev?

  • V primeru oškodovanja prevaro čimprej prijavite na policiji. Prijavo lahko podate na lokalni policijski postaji, preko klica na 113 ali e-uprave.
  • Če ste prevarantom dovolili dostop do vaše spletne banke ali posredovali številko kreditne kartice, nemudoma kontaktirajte vašo banko. Na banki se tudi pozanimajte glede možnosti reklamacije transakcij.
  • Če ste goljufom dovoli dostop do računalnika ali telefona, izbrišite vse aplikacije za oddaljen dostop, ki so bile nameščene. Če ne veste, kaj vse so napadalci namestili, priporočamo, da naredite varnostno kopijo podatkov in sistem preventivno ponastavite na tovarniške nastavitve.
  • Pozor: s ponastavitvijo se običajno izbrišejo tudi vse nameščene aplikacije in datoteke, zato predhodno nujno naredite varnostno kopijo podatkov, da jih boste po ponastavitvi lahko povrnili.
  • Če ste goljufom posredovali slike osebnih dokumentov, obstaja možnost, da bodo ukradli vašo identiteto in v vašem imenu izvajali druge goljufije. V tem primeru razmislite o pridobitvi uradnega zaznamka, v katerem je navedeno, da so bili podatki odtujeni.
  • Če so vas prepričali, da ste na neki kriptomenjalnici opravili osebno identifikacijo, nemudoma kontaktirajte kriptomenjalnico, da vam zaprejo račun. V nasprotnem primeru lahko goljufi račun, ki je odprt na vaše ime, zlorabijo za pranje denarja in izvajanje drugih kriminalnih dejanj.

»Če prejmete tak klic, svetujemo, da pogovor nemudoma prekinete! Prevaranti so lahko zelo vztrajni in vas kličejo več dni zapored iz različnih telefonskih številk, sploh če ste kdaj odgovorili na njihov klic. Če v svoji nameri ne uspejo, so lahko tudi zelo žaljivi in vulgarni. Najbolje jih je ignorirati, saj vas po nekaj dneh običajno prenehajo klicati,« so še jasni pri Varni na spletu.

Komentarji (1)

ovi (ni preverjeno)

afna Svižće - poslujemo z kešem ( gotovino) ; kak pa kaj zajc ?

Starejše novice