Slika je simbolična.
Prihaja novost, s katero bo obisk muzejov in galerij še bolj dostopen.

Skupnost muzejev Slovenije na mednarodni dan muzejev, 18. maja, uvaja nova znaka Psom prijazen muzej in Psom dostopen muzej.

Z znakoma bodo obiskovalce seznanili z možnostjo obiska muzejev z njihovimi pasjimi prijatelji.

Čeprav veliko slovenskih muzejev in galerij lastnikom psov že sedaj omogoča obiske muzejskih in galerijskih prostorov, te informacije do sedaj niso bile zbrane še nikjer. Prav tako ni bilo urejeno skupno označevanje in niso bila pripravljena navodila za prijeten in varen obisk muzejev in galerij v spremstvu psov.

Prihajata nova znaka, ki bosta psom jasno omogočala vstop v muzej

V Skupnosti muzejev Slovenije so se odločili, da pripravijo nova znaka, s katerima bodo obiskovalci že ob vstopu v muzej ali galerijo vedeli, ali se jim bo pri ogledu razstave lahko pridružil tudi njihov pes, ali pa je zanj pripravljen poseben prostor, kjer bo lastnike lahko varno počakal.

K sodelovanju v projektu so kot partnerja povabili tudi Kinološko zvezo Slovenije, ki bo izvajala nadzor nad spoštovanjem pravil s strani muzejev. Nadzor pa bodo izvajali vodniki reševalnih psov kot »skriti kupci«.

Muzeji lahko izbirajo med dvema možnostma

Ker se v Skupnosti muzeja Slovenije zavedajo, da vsi muzeji in galerije psom ne morejo omogočiti dostopa do vseh prostorov, so se odločili, da pripravijo dve možnosti med katerimi lahko v posameznem muzeju ali galeriji izbirajo.

Na voljo sta dva znaka, in sicer Psom dostopen muzej in Psom prijazen muzej.

Psom dostopen muzej je muzej, v katerem lahko psi lastnike spremljajo ob ogledu vseh razstavnih prostorov, zanje pa je pripravljen tudi prostor, kjer lahko lastnike tudi počakajo in se odžejajo.

Psom prijazen muzej pa je muzej, v katerega psi nimajo vstopa oziroma je vstop dovoljen samo v določene prostore, je pa zanje pripravljeno mesto, kjer lahko svoje lastnike varno počakajo in se odžejajo.

Skupnost muzejev Slovenije in Kinološka zveza Slovenije bosta o projektu ter o sodelujočih muzejih obveščali na svojih Facebook profilih in uporabili tudi druge načine obveščanja javnosti.

Slika je simbolična.

Za vstop v muzej je potrebno upoštevati muzejski bonton

Kinološka zveza Slovenije je v sodelovanju s Skupnostjo muzejev Slovenije in s partnerjem podjetjem Monge pripravila in izdala letak v slovenskem in angleškem jeziku, v katerem bodo obiskovalce muzejev in galerij seznanili z muzejskim bontonom in priporočili za obisk muzeja s pasjimi prijatelji.

Podjetje Monge bo sodelujočim muzejem podarilo tudi posode za hrano ter vzorce hrane, ki jih bodo lahko razdelili svojim obiskovalcem.

Kaj zajema muzejski bonton za lastnike psov?

Muzealci so pripravili tudi muzejski bonton za lastnike psov, ki ga morajo upoštevati obiskovalci s psi, saj želijo, da je obisk muzeja ali galerije prijetna in varna izkušnja za vse obiskovalce, tudi tiste, ki si njihove ustanove ogledajo sami.

Kaj veli muzejski bonton?

1. Vstopijo lahko le psi v spremstvu odrasle osebe, ki plača vstopnino.

2. Dobrodošli so samo primerno vzgojeni, poslušni in ubogljivi psi.

3. Pes mora biti obvezno na povodcu.

4. Lastnik prevzema vso odgovornost. Tudi za morebitno škodo.

5. V primeru, da pes po nesreči opravi potrebo v muzeju, mora lastnik o tem obvestiti osebje muzeja in poskrbeti za čiščenje.

6. Na javna vodstva ali druge aktivnosti, ki jih obišče množica obiskovalcev, vstop psom ni dovoljen. Prav tako lahko muzej omeji vstop za pse ob drugih izrednih okoliščinah in tudi kadar to morebiti zahtevajo drugi obiskovalci muzeja.

7. Muzej lahko omeji vstop nevarnim živalim. To so tiste živali, ki ogrožajo okolico zaradi svoje neobvladljivosti oziroma kažejo napadalno vedenje do človeka.

8. Službeni psi lahko vstopijo v muzej kadarkoli, ne glede na izredne okoliščine.

Pred obiskom muzeja pa priporočajo, da je pes nahranjen, da se dobro razgiba in da opravi svoje potrebe pred obiskom.

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
amiminitis

A potem takem lahko tudi jaz, pripeljem našo telico na obisk.

RR (nepreverjen)

Samo, če sta v intimni zvezi.

In reply to by amiminitis

amiminitis

Izgleda, da imaš izkušnje.

In reply to by RR (nepreverjen)

Starejše novice