Zadnje dni Slovenijo pretresajo zgodbe o ugrizih psov na Ormoškem in širše. Ste se kdaj spraševali, kaj storiti, če se vaš pes znajde sredi incidenta?

Slovenijo je včeraj pretresla zgodba osemletnice, ki se je približala tujemu psu, ta jo je napadel, deklica pa je na kraju umrla. Istega dne se je ugriz psa zgodil tudi na Ormoškem, lastnik psa tega psa pa bo kaznovan. 

Ponekod pogostejši tudi ugrizi psov v pasjih ravsih

Iz nekaterih delov Slovenije v zadnjem obdobju poročajo o povišanem številu ugrizov psov, a v ptujski ambulanti Tilena Mlakarja pravijo, da na območju Ptuja povečanega števila ugrizov v incidentih med kužki ni zaznati. 

Veterinar poudarja, da če se s svojim psom znajdete v situaciji pretepa med psi in vaš ljubljenček dobi poškodbe, je treba dokaj hitro poiskati pomoč veterinarja, saj se ugrizne rane rade zagnojijo. 

Izjemno redko pa opazijo ugrize divjih živali. »Predvsem lisice ne grizejo pogosto,« pove veterinar Mlakar, a doda, da je več primerov takih, ko pes sreča muco, ki brani svoj teritorij. Mačke so hitre in okretne in tako lahko hitro poškodujejo psa. 

Smrtni primeri so redki, lahko pride do hujših poškodb

Veterinar pravi, da velikokrat vidijo primere ran, ki jih morajo oskrbeti kirurško, nekatere rane pa lastniki opazijo komaj, ko te otečejo ali se napolnijo z gnojno vsebino. 

»Smrtni primeri so redki, so pa predvsem posledica tega, da večji pes napade in kot radi rečemo 'strese' manjšega psa. Takrat pride do hujših poškodb glave ali hrbtenice,« je za Ptujinfo povedal veterinar Mlakar. 

Večina napadov zaradi lastnikov

Mlakar dodaja, da se večina napadov zgodi, ker so psi prosto spuščeni in niso pod nadzorom svojih lastnikov. Pomembno je, da imamo svoje pse na povodcih, pove.  

»Med pretepom pazimo predvsem na svojo varnost, saj v kaosu, ko se dva ali več psov grize med seboj in med njih posežemo mi s svojo roko, pride do ogromno ugrizov človeka, ki so bodisi od tujega, v veliko primerih pa našega psa,« doda Mlakar. 

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Maribor1943 (nepreverjen)

Hepan ne pa veterinar, veterinar bi vedel da se pesu na ketni zmesa.

Zikollino (nepreverjen)

Človečenje psov in drugih domačih živali --> NE gre ... in po drugi strani vzgajanje otrok v smislu 'buci, buci kužek' ... pes je bil volk, je pes in pes bo ostal ... kdor misli, da je igrača ali modni privesek, je pač, milo rečeno, v zmoti ... ne glede na naklonjenost ...

Starejše novice