Foto: Jure Banfi
Vse to lahko najdeš v največjem znanstveno zabavnem parku v Sloveniji, v Tehnoparku Celje.

Tehnopark Celje je največji znanstveno zabavni park v Sloveniji, ki navdušuje obiskovalce za znanstvene vsebine.

V njem najdete 57 raziskovalnih in igralnih postaj, s pomočjo katerih želijo obiskovalcem približati področje znanosti, naravoslovja in tehnike. Park je postavljen v treh nadstropjih in je velik 4000 kvadratnih metrov.

Foto: Jure Banfi

»Na tej lokaciji se je nekoč nahajala veleblagovnica T, ki se je odprla okoli leta 1970, takrat je bila ta stavba že tudi zelo pomembna in posebna, saj so tukaj bile prve tekoče stopnice in pa klimatska naprava v Celju, tako da to je bil res zelo primeren prostor za izbiro znanstveno zabavnega parka v Celju. Stavba, ki jo imenujemo tudi čarobna kocka sredi mesta, navdušuje obiskovalce iz celotne Slovenije in tujine,« nekaj o zgodovini stavbe pove Marjeta Gmajner, vodja marketinga v Tehnoparku Celje. 

Stavbo je nato leta 2016 kupila Mestna občina Celje in s tem zasnovala projekt Generator. 

Namen projekta je bila rekonstrukcija objekta, ki bo kasneje prispeval k izboljšanju urbanega okolja. Dela so bila zaključena decembra 2019. Tehnopark Celje je za obiskovalce vrata odprl 10. septembra 2020, otvoritev pa je potekala dan prej.

»Tehnopark Celje je pravzaprav projekt Generator, ki je bil sofinanciran s strani mestne občine Celje, ki je ustanoviteljica, potem državnih sredstev in pa seveda in evropskih sredstev za regionalni razvoj. In lahko rečemo, da je Tehnopark pozitiven primer, pozitivnega vpliva financiranja evropskih sredstev za družbo in razvoj lokalne okolice,« še pove Gmajner. 

»Z igro do zvezd,« je slogan Tehnopark, ki sporoča, da naj na vse dogodke, čudesa narave in družbe gledamo vedno z igrivostjo in radovednostjo. Odkar so odprli svoja vrata, se trudijo aktivno dodajati raziskovalne postaje. 

»Obiskovalcem nudimo več kot 57 raziskovalnih postaj, ki pa seveda prebudijo otroka prav v vsakem,« doda Gmajner.

Foto: Jure Banfi

Obiskovalci, ki k njim prihajajo tako iz Slovenije kot tudi tujine, so nad parkom navdušeni. Samo lansko leto jih je obiskalo 40.000 obiskovalcev, se pa ta številka iz leta v leto veča. 

»Res smo veseli, da smo prejeli tako pozitiven odziv od družbe,« doda Gmajner.

Foto: Jure Banfi

Pri takšnem številu raziskovalnih postaj lahko res vsak najde nekaj zase in si izbere svojo najljubšo:

»Težko je izpostaviti samo eno, vsak najde svojo najljubšo. Moja najljubša je seveda Birdly, ki smo ga dobili leta 2022, kjer lahko letiš kot ptica, 'the ultimate dream of flying' in to v bistvu res lahko doživiš.« 

sofinancira EU

Sofinancira Evropska unija. Vendar so izražena stališča in mnenja zgolj stališča in mnenja avtorja(-ev) in ne odražajo nujno stališč in mnenj Evropske unije. Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti organ, ki dodeli sredstva.

Starejše novice