Vlada je določila, da je od jutri dalje ponovno obvezna uporaba zaščitnih mask v zaprtih prostorih in javnih prevoznih sredstvih. Prišlo pa bo tudi do sprememb pri nadomestilu plače v primeru karantene zaradi koronavirusa.

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj je pojasnil, da je vlada na današnji seji sprejela novelo zakona, dopolnitve in nekatere popravke zakona o interventnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic epidemije covid-19.

Obeta se zanimiva novost

Tisti, ki jim bo karantena odrejena zaradi stika z okuženo osebo v Sloveniji, bo prejeli nadomestilo v višini 80 odstotkov in ga bo v celoti povrnil proračun.

Za tiste, ki jim bo odrejena karantena ob prehodu meje, pa bo nadomestilo še naprej v višini zgolj 50 odstotkov plače in bo tudi povrnjeno s strani državnega proračuna.

Kljub temu potovanja v tujino ne odsvetujejo ...

»Potovanja v tujino je težko odsvetovati. Če nekdo potuje v državo, kjer je več okuženih prevzema odgovornost. Kdor bo potoval, bo pri karanteni deležen nižjega nadomestila. Prehodov v rizične države je vse več, zato je na nek način prav, da delamo razliko med tistim, ki se okuži doma, in med tistim, ki zavestno potuje v državo, ki je označena na rdečem seznamu,« je še poudaril minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Ob tem spreminjajo tudi ureditev čakanja doma zaradi odločbe o karanteni. Vlada je prisluhnila pozivom delodajalcev in odločila, da v primeru karantene obveznost delodajalca za plačilo nadomestila plače za čas odsotnosti prevzame proračun.

Omenjena novela breme plačila karantene znova prelaga na državo, ob tem pa vzpostavlja podlago za uvedbo aplikacije za sledenje.

Zagotavlja še finančno pomoč socialnim zavodom.

Ob tem je Cigler Kralj izpostavil še ukrep, ki bo omogočil koriščenje turističnih bonov tudi pri izvajalcih, ki so samo sezonsko odprti.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
saleksandar i… (nepreverjen)

moja tašča se je okužila v bosni in hercegovini
kdo krije stroške karantene

Starejše novice