Na mariborskem kariernem sejmu so se minuli teden predstavili številni delodajalci. A za razliko od prejšnjih let, ko so brezposelni iskali zaposlitve, zdaj podjetja skoraj že s povečevalnim steklom iščejo delavce.

Karierni sejem v Hotelu City je organiziral slovenski zaposlitveni portal Mojedelo.com. Na njem se je predstavilo več kot 50 različnih slovenskih in tujih delodajalcev. 

Obiskovalcem so bila na voljo zanimiva predavanja in delavnice na temo kariernega razvoja, izobraževanj in osebnostne rasti. Prav tako so lahko izkoristili ta čas za pogovor z delodajalci in brezplačno karierno svetovanje.

Več ponudbe kot povpraševanja

Trenutno stanje na trgu dela pa, kot je bilo opaziti, predvsem za delodajalce, precej zahtevno. Več je tistih, ki ponujajo delo, kot pa tistih, ki zaposlitev iščejo.

Kot so na kariernem sejmu razložili delodajalci, je trenutno primerne kadre težko dobiti, za bodoče sodelavce pa se morajo boriti. 

»Kot vemo, je situacija s kadrom, predvsem z uspešnim, pravim kadrom, ki jih iščemo, kar tesna. Zato se moramo pač boriti za naše bodoče kandidate,« nam je dejala Tihana Pukšič, vodja centralnih funkcij v GEA.

Na mariborskem kariernem sejmu so predvsem podjetja iskala svoje bodoče zaposlene, za razliko od prejšnjih let, ko so delavci iskali službe. 

Veliko obiskovalcev že zaposlenih, a iščejo boljše pogoje in nove priložnosti

Kar nekaj izmed obiskovalcev sejma je bilo že zaposlenih, na sejmu pa so le iskali priložnost, da bi dobili boljšo službo.

»Da si pustim možnosti odprte, da me čim več podjetij pozna. Tako da če kdaj pride do težjih časov, da ma mogoče kdo moj življenjepis, pa po sreči kaj dobim,« je pojasnila obiskovalka sejma. 

Glede na nizko brezposelnost, je takšnih, ki trenutno nimajo nobenega dela bolj malo. Delodajalci morajo vložiti veliko dela v to, da najdejo primerne kadre. 

»Beležimo rekordno nizko brezposelnost, kadrov primanjkuje. Tako da je dejansko nekako moč, če gledamo tehtnico, bolj na strani iskalcev,« je pojasnila Nika Rakonja, vodja enote strateški marketing Mojedelo.com.

In to moč iskalci zaposlitve tudi s pridom izkoriščajo, kar pomeni, da se morajo podjetja boriti za svoje bodoče sodelavce. Iskalci zaposlitve pa si lahko tako rekoč izbirajo delovna mesta.

V Sloveniji na voljo različna dela

Zaradi pomanjkanja kadra je v Sloveniji trenutno na voljo vrsto različnih del, vse od zahtevnih del, za katere je potrebno usposabljanje ali ustrezna izobrazba pa do lažjih del, del v proizvodnji.

Večina delodajalcev na vprašanje kakšna delovna mesta ponujajo in kakšne profile delavcev iščejo, odgovori z širokim seznamom prostih del.

»Mi smo iz branže polnilnih strojev oziroma polnilnih linij, tako da smo usmerjeni v specifično tehnični kader. Iščemo torej monterje, varilce, konstrukterje, tehnologe, lean menedžerje,« je še dodala vodja centralnih funkcij v GEA. 

»Iščemo vse od inženirjev do tehnologov, mizarjev, lesnih tehnikov, CNC operaterjev. Tako da je spekter naših poklicnih kadrov kar širok,« pa nam je razložila Sandra Županec, direktorica podjetja Carthago.

»V tem trenutku iščemo delavce na zahtevnejših strokovnih delih ter delavce za enostavnejša proizvodna dela. Torej od konstrukterjev do razvojnih inženirjev, potrebujemo tudi delavce na področju nabave, planske službe, iščemo skupino vodje,« je pojasnila Melita Fartek, strokovna sodelavka za kadre v Elrad Electronics.

Zaradi boljše plače marsikdo našel delo v sosednji Avstriji

Ker je Avstrija relativno blizu in tamkajšnji delodajalci ponujajo boljše pogoje dela in boljšo plačo, se marsikateri Slovenec odloči, da gre raje delat čez mejo.

V nekaterih avstrijskih podjetjih je tudi do 60 odstotkov slovenskih delavcev.

Kot na kariernem sejmu pojasnijo delodajalci iz Avstrije, iščejo predvsem zdravstvene delavce, medicinske sestre, delavce za delo v domu ostarelih, gradbenike in delavce za proizvodnjo.

»Ogromno Slovencev prihaja k nam in so tudi zelo zaželeni. Kot opažamo, Slovenci ne hodijo dosti na bolniške staleže in podobne zadeve, so odgovorni in zanesljivi,« je izpostavila Manuela Sever, rekruterka pri Pflege mit herz.

Nekaj obiskovalcev vendarle prišlo pogledat možnosti za zaposlitev

Kljub trenutni situaciji s stanjem na trgu dela se je na kariernem sejmu vendarle našlo nekaj takšnih, ki so potipali možnosti za zaposlitev.

Med njimi tudi kar nekaj študentov, ki končujejo študij in iščejo prvo zaposlitev ali priložnost za pripravništvo.

»Malo, da preverim ponudbo dela, kmalu bom zaključili z fakulteto, tako da zanimivo, zanimive stvari,« je dejal eden izmed obiskovalcev.

»Ker iščem neko priložnost za poletno pripravništvo in me zanima, kaj mi lahko podjetja ponudijo. Zanima me predvsem delo programerja ali pa delo na nekem projektu, ki vključuje strojno učenje oziroma umetno inteligenco,« pa je pojasnila drug obiskovalec.

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
aa (nepreverjen)

200 za potnino, 200 za delovno dobo ,mogoce na karitas.Jebes slovence ,to je zmesanno

CepiSeCepec (nepreverjen)

Kako to, ce so place le 50% nizje ?

SLO (nepreverjen)

Temu se reče za delodajalce karma. Pred nedavnim so se norčevali iz delovne sile, plačevali najnižje kar je možno itd. Sedaj bodo preživeli le tisti, ki bodo delo dostojno plačali in prav je tako.

Surfeiter (nepreverjen)

Tihana Pukšić? Pa kolko vas te je?

TT (nepreverjen)

Prav jim je, če bi plačevali bolje- zdaj ne bi imeli tega problema

Marina Rose (nepreverjen)

Pozdravljeni, sem zasebni posojilodajalec, ki ponuja posojila po nizkih obrestnih merah 3%. Ker sem na gospodarskem področju, ponujam posojila v razponu od 5000 evrov do 10.000.000 evrov. Prosimo, navedite znesek vašega zahtevka za posojilo in njegovo trajanje. Moji pogoji posojila so zelo jasni in preprosti Moje posojilo je zelo varno in pošteno. Kontaktirajte me po e-pošti: [email protected]

Starejše novice