Slika je simbolična. Foto: Jure Banfi
V raziskavi agencije Ninamedia za najboljšega župana mestne občine je letos sodelovalo 12 županov, saj je Krško pred meseci dobilo status mestne občine. Najboljši župan je ponovno Tilen Klugler, na drugem mestu je Zoran Janković.

Agencija Ninamedia je znova izvedla raziskavo Naj župan, in sicer v njej je sodelovalo 12 mestnih občin, tokrat tudi nova mestna občina Krško. 

Kdo je najboljši župan vseh slovenskih mestnih občin?

Tudi letos ostaja najboljši župan vseh slovenskih mestnih občin Tilen Klugler, župan Slovenj Gradca. Od svojih občank in občanov je letos dobil oceno 3,94, na drugem mestu, z oceno 3,80 pa mu sledi ljubljanski župan Zoran Janković. 

Zavidanja vredno tretje mesto je dosegel župan Murske Sobote Aleksander Jevšek, ki je dobil oceno 3,65. 

Občani Kluglerju priznavajo zasluge za razvoj mesta. Najbolj so veseli gradnje neprofitnih stanovanj in novega bazena, šolskega centra ter kolesarskih poti.

»Vesel sem, da občani prepoznavajo naše kolektivne napore, ki jih skupaj s sodelavci vlagam v to, da Slovenj Gradec postaja in se uveljavlja kot ena najbolj prebojnih mestnih občin in eno od najbolj zaželenih bivanjskih okolij v Sloveniji,« je za Dnevnik ob prvem mestu dejal Klugler. 

Ptujska županja na petem mestu, mariborski Arsenovič komaj na desetem

Četrto mesto v raziskavi Naj župan je zasedel Gregor Macedoni, župan Novega mesta, na petem mestu pa je ptujska županja Nuška Gajšek. Šesto mesto je pripadlo Miranu Stanku, županu nove mestne občine Krško. 

Na sedmem mestu je Peter Dermol, župan Velenja, na osmem pa Bojan Šrot iz Celja.

Deveto mesto je zasedel Koprski župan Aleš Bržan, na zgolj deseto mesto pa se je uvrstil Saša Arsenovič, župan štajerske prestolnice. 

11. mesto je zasedel kranjski župan Matjaž Rakovec, na zadnje 12. mesto pa so občani uvrstili Klemna Miklaviča, župana Nove Gorice. 

Kako bo z mandati županov v prihodnje?

Agencija Ninamedia je v tokratni raziskavi prebivalce slovenskih mestnih občin spraševala tudi, ali bi bilo treba županom in županjam omejiti mandat na vsega skupaj dva mandata ali pa še naprej pustiti, da so mandati županov neomejeni.

Rezultat raziskave je bil zanimiv. Medtem, ko je v večini mestnih občin večinsko mnenje absolutno za to, da se županom mandat omeji na dva mandata, v slovenjgraški in ljubljanski občini ni tako.

Županski mandat bi v Slovenj Gradcu omejilo 48,5 odstotka vprašanih, v Ljubljani pa bi mandat Zoranu Jankoviću omejilo zgolj 38,9 odstotka vprašanih.

Jankovića bi ponovno volilo sicer kar 62,3 odstotka vprašanih Ljubljančanov, Kluglera pa 34,2 odstotka vprašanih. Nobeden izmed omenjenih županov pa ni izdal še ničesar o ponovni kandidaturi. 

Obstoječe župane in županje bi ponovno izvolili tudi v Murski Soboti, kjer je župan Aleksander Jevšek, v Novem mestu, kjer je na čelu občine Gregor Macedoni, in na Ptuju, kjer županuje Nuška Gajšek

Zadnji župan v ponovno kandidaturo

Zadnje mesto v tokratni raziskavi je zasedel novogoriški župan Klemen Miklavič, ki je dosegel oceno 2,64. Kljub dejstvu, da je zadnji na lestvici pa je že odločen o ponovni kandidaturi.

Iz raziskave izhaja, da mu zamerijo predvsem neaktivnost in nedostopnost, da ne izpolnjuje predvolilnih obljub in da nima vizije. Moti jih tudi premajhna skrb za podeželje. Pohvalili so ga za povezovanje z italijansko Gorico in za projekt Evropska prestolnica kulture.

Miklaviča bi sicer ponovno volilo vsega skupaj zgolj 19,4 odstotka vprašanih. Nad izvedeno raziskavo pa je novogoriški župan neprijetno presenečen.

»Soočili smo se z nepričakovano situacijo, kot je epidemija, ki je znatno vplivala na lokalno gospodarstvo in pustila pet-milijonsko luknjo v proračunu naše občine. Kljub temu smo v tem mandatu nanizali rekordno število investicij. Obenem nam je uspelo pridobiti najvišji znesek evropskih sredstev, več kot 15 milijonov evrov,« je za Dnevnik povedal Miklavič.

Komentarji (11)

Surfeiter (ni preverjeno)

Ne vem kaj je čudno ... Zagorci iz Maribora bi na mestu župana raje videli Zagorca Kanglerja, ki je v vsej svoji eri znal le podeliti stanovanje oni vidoviti fuffasti pički ... in zopet se nam fsi smejijo ... upravičeno!

DejanV (ni preverjeno)

Mariborcani smo zgleda pac idioti. Najboljse da se nic ne dela, takrat se najmanj ljudi pizdi.

janban

Upam si trditi, da je najbolj delaven župan v SLO.Vendar narod butast tega ne vidi.Ljubši jim je posiljevalec farmacevtk in prevarant, njemu narod ničesar ne zameri.

Alenkinabratovscina (ni preverjeno)

Jankoviću je farmacevtka kar radostno dala in ni bilo nobene prisile. Vedela je tudi za kaj. Verjetno tudi ni bila prva in ne zadnja koristoljubna radodajka.

In reply to by janban

Klasika (ni preverjeno)

Arsenovič je za Maribor v 3 letih naredil več kot Križman, Sovič, Kangler in Fištravec v 30 letih. Žal je to resnica, kaj so ti ljudje delali mi res ni jasno.

Mariborcan1970 (ni preverjeno)

Kangler in Fištravec? Izguba časa za Maribor. Ko se že omenja Jankoviča, naj objavijo tudi Kanglerjeve prisluhe.

In reply to by Klasika (ni preverjeno)

Legionar (ni preverjeno)

Arsenovič je župan MČ CENTER za ostale pa nima časa ! Prišel je v Betnavski gozd obesil tablo za rekreacijo in se slikal . Seveda ni videl podrtih in posekanih dreves ,ki jih nihče ne odstrani . Tudi nadzor redarjev in policije ,ki bi nadzorovali promet v Novi vasi,Borovi vasi ... nekontrolirana vožnja po pločniku in parkiranje ...

Koba (ni preverjeno)

Toti nas je fajn napiz.o, pol centra je ze njegovega, pa se nima dovolj. Lepo si je žepe nabaso, tak vzadi nam ga je podturo........ Ni nam spasa

mnnn (ni preverjeno)

Kaj pa šola TABOR I ? Šola stara 44 let in se bo vsak čas podrla župan pa lišpa LENT za turiste ? Ali je pozabil ,da Maribor nista samo Glavni trg in Lent ? Kdo bo volil nekoga ,ki ne pozna Maribora ? Arsenovič je enak kot Kangler ,ki ima samo svoje interese .

666 (ni preverjeno)

en kurac je naredo

ašatan (ni preverjeno)

rsenovič je največ naredil zase - dva hotela, da ne naštevam. Vse kar je naredil zase, je narejeno z davkoplačevalskim denarjem. Avtohtoni Mariborčani vemo, vidimo in se zgražamo nad županovimi samosvojimi odločitvami. Nismo idioti, kot je napisal Dejan V., samo odločati o tem kaj se bo naredilo želimo, saj se dela iz našega denarja, ne iz denarja prišlekov.

Starejše novice