Stadion je ime dobil po mariborskem javnem drevesnem parku (Volksgarten), ki je bil na mestu sedanjega stadiona. Prvi stadion je na tem mestu stal že leta 1920 in od takrat dalje Maribor piše svojo nogometno zgodovino.

Maribor je svoje prvo večje nogometno igrišče dobil leta 1920. V tem času je bil osrednji nogometni klub v našem mestu nemški Rapid, ki je pred tem igral na Teznem kasneje pa je prišel do željenega igrišča na Ljudskem vrtu. Prva tekma na Ljudskem vrtu je potekala 9. maja, ko so se domači igralci pomerili z ljubljanskim Slovanom in pred 1500 gledalci izgubili tekmo s 4:2.

Dva kluba en stadion

Prostore za igrišče je istega leta na Ljudskem vrtu dobil tudi klub I. SSK Maribor tako sta dva mestna tekmeca nekaj časa trenirala drug ob drugem. Šele leta 1928 je nato Rapidu uspelo priti do novih večjih objektov na Poljanah z njihovim odhodom pa je več prostora dobil tudi klub SSK Maribor, ki je poleg nogometa gojil tudi druge športe kot je tenis. V naslednjih letih so nato dodali še tribuno, a je bil stadion v času vojne nato popolnoma uničen. Leta 1952 je nato doživel popolno prenovo. Leta 1998 je bil razpisan javni arhitekturni natečaj za razširitev stadiona za skupaj 13.000 gledalcev. Projekt je izdelal biro OFIS arhitekti; prva faza je bila končana leta 2008.

Ljudski vrt danes sprejme 12.435 gledalcev.

1994, leto ko stadion dobi razsvetljavo

Leta 1994 je Ljudski vrt dobil eno od največjih pridobitev, razsvetljavo igrišča. Na štirih stebrih višine 40 metrov je pritrjenih 216 reflektorjev. Prva tekma pod reflektorji v Ljudskem vrtu se je odigrala 24. avgusta 1994, ko je NK Maribor slavil rekordno zmago v evropskih tekmovanjih, takrat so s 10:0 premagali Norma.

Stadion, ki je videl že nekaj nepozabnih tekem

Na jugu Ljudskega vrta, kjer domujejo Viole, so se v teh 20 letih menjavale številne generacije. Veliko je nepozabnih tekem, ko je južna tribuna pokala po šivih, največ pa se je Viol zbralo na proslavi prvega naslova prvakov leta 1997, takrat je prišlo junake pozdraviti in podpreti  blizu 1500 Viol.

FOTO: Pokrajinski arhiv Maribor (Facebook)

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice