FOTO: Jure Banfi
»Leto 2017 bo eno tistih, ki se jih bomo z veseljem spominjali,« je v letnem poročilu zapisal direktor NK Maribor Bojan Ban, ki lahko še vedno prekipeva od veselja. Še tretje igranje v ligi prvakov je namreč Mariboru prineslo izjemno finančno injekcijo.

Donenje himne lige prvakov ni prineslo le navdušenja s tekmovalnega vidika, temveč je izdatno obogatilo klubsko blagajno. Razsežnosti rekordnega finančnega leta v Ljudskem vrtu razkriva letno finančno poročilo, ki je v teh dneh postalo dostopno javnosti.

Uefa Maribor nagradila s skoraj 17 milijoni evrov

Mariboru je igranje med evropsko klubsko elito s strani Evropske nogometne zveze prineslo kar 16,6 milijona evrov. Za primerjavo, leto prej, ko Maribor ni tekmoval v nobenem izmed evropskih klubskih tekmovanj, si je za nastope v kvalifikacijah prislužil le dobrih 800 tisočakov.

Razlika je ogromna, kar trikratno povišanje prihodkov pa so v klubu na Mladinski ulici zabeležili tudi s strani prodaje vstopnic. Če so v letu 2016 s strani vstopnin dobili 487 tisoč evrov, so v letu 2017 z izdatno pomočjo evropskih tekem pobrali za kar 1,5 milijona evrov vstopnine!

Prodali dvakrat več navijaških artiklov

Izjemno uspešno leto je tudi za trgovino klubskih izdelkov. S prihodki od prodaje revije, koledarja in drugih artiklov so v letu 2017 zaslužili dobrih 831 tisoč evrov, kar je skorajda 100 odstotkov več, kot leto prej, ko so s prodajo klubskih artiklov zaslužili 450 tisočakov.

Rekordnih 23 milijonov v enem letu

Maribor je v letu 2017 skupno zabeležil rekordnih 23.391.274,84 evrov tako imenovanega kosmatega donosa od poslovanja. Za primerjavo, leto prej je bilo vseh prihodkov dobrih 9 milijonov. Nastopanje v ligi prvakov pa se odraža tudi pri odhodkih. Teh so v vrstah vijoličastih zabeležili 15,7 milijonov evrov, kar je slabih 5 milijonov evrov več kot leto prej.

Če sta minulo poletje Bojan Ban in Drago Cotar ob 1,6 milijonov evrov izgube v Ljudskem vrtu naznanila krčenje stroškov, sta zdaj lahko veliko boljše volje. Maribor je namreč lansko leto zaključil z dobrih 7,5 milijonov evrov presežka v blagajni.

Tudi liga Evropa lahko prinese milijone

Ni kaj, evropska jesen prinaša ogromno. Zato je včerajšnja zmaga in napredovanje proti tiranski ekipi FK Partizani še toliko pomembnejše. Čeprav se liga Evropa ne more primerjati z ligo prvakov, lahko tudi drugorazredno evropsko klubsko tekmovanje še dodatno obogati mariborsko blagajno.

Maribor si je namreč z napredovanjem v drugi krog kvalifikacij prislužil dodatnih 260.000 evrov, kar ob 240 tisočakih v prvem krogu pomeni, da so vijoličasti zaslužili že pol milijona evrov. V naslednjem krogu vijoličaste čaka gruzijska Čikura, v primeru vnovičnega napredovanja, bi Maribor za nastop v tretjem krogu kvalifikacij dobil dodatnih 280.000 evrov.

Napredovanje do zadnje stopničke pred ligo Evropa bi prineslo še dodatnih 300 tisočakov. če bi Mariboru torej uspelo priti vse do zadnje stopničke kvalifikacij, tako imenovanega play offa, bi zaslužili že dober milijon evrov oziroma 1.080.000 evrov. Uvrstitev v skupinski del lige Evropa bi Mariborčane nagradila z 2,92 milijoni evrov. Tedaj 300 tisočakov za zadnji predkrog ne bi dobili, kar bi pomenilo, da bi Maribor samo z uvrstitvijo v ligo Evropa zaslužil 3.700.000 evrov.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Viola (nepreverjen)

Ja,ja vse lepo in prav,samo kam ta denar odteka je pa drugo vprasanje,za ekipo se definitivno ne vlaga,ker to kar se vozi vklub niso okrepitve,jes pravim,raje 1 dober kot 5 povprecnih,ker teh 5 povprecnih stane enako kot 1 dober

Starejše novice