Foto: Boštjan Lah
Zmaga ali poraz. Angleški izbrani vrsti je že uspelo najpomembnejše, začutimo v pogovoru z Daveom Coxom, Angležem, ki je v štajerski prestolnici našel ljubezen. To je ponovno prebuditi ponos v navijačih.

Angleža, ki je postal Mariborčan, zmotimo med dopustu na Hrvaškem in ko ga že mislimo vprašati, ali si tam namerava ogledati nocojšnjo tekmo med Anglijo in Hrvaško, nadaljuje, da prekinja počitnice - po dogovoru z ženo, kakopak - in se za ogled tekme vrača v Maribor, v svoj lokal. V Living Roomu na Glavnem trgu se bodo zvečer zbrali tisti, ki upajo, da bodo Anglijo na svetovnem prvenstvu v Rusiji gledali še v nedeljo.

»Verjamem, da lahko Anglija premaga Hrvaško, toda tekma se lahko razvije v obe smeri,« je jasen Dave, a navijaškega upanja v glasu ne more skriti. In jasno je zakaj. 

Kako ponosni so Angleži, ko pogovor nanese na domačo reprezentanco? Avč.

V Angliji, vse odkar je reprezentanca junija 2016 v osmini evropskega prvenstva neslavno izgubila proti »mali« Islandiji, pretiranega ponosa do nogometne domovine ni bilo čutiti, pojasnjuje Cox. Nekaj povsem drugega je navijaška mrzlica do klubskega nogometa v sloviti Premier ligi, nas opozori in nadaljuje, da je blamaža treh levov, po kateri je mesto angleškega selektorja zapustil Roy Hodgson, globoko zakopala nacionalni nogometni ponos.

Dan, ko so Islandci spisali nogometno pravljico, Angleži pa so evropsko prvenstvo zapustili z repom med nogami, je pristaše angleške nogometne reprezentance močno zabrazgotinil.

Zmaga ali poraz. Angleški izbrani vrsti je že uspelo najpomembnejše.  

Da bi lahko mlada ekipa pod vodstvom selektorja Garetha Southgata prišla na svetovnem prvenstvu tako daleč in se domov lahko vrnila celo z naslovom, je zato precejšnje presenečenje. »Tega nismo pričakovali,« priznava Dave. Kakor koli se bo nocojšnja tekma že končala, je v pogovoru s Coxom čutiti eno - angleški izbrani vrsti je znova uspelo oživiti potonjen ponos domačih navijačev.

Anglija je med najboljšimi štirimi reprezentancami prvič po evropskem prvenstvu 1996, ko so po enajstmetrovkah izgubili proti Nemčiji, strel z bele točke pa je zgrešil Southgate.

Foto: Boštjan Lah

Nogomet prihaja domov?

V središču štajerske prestolnice bomo danes zagotovo slišali napev iz pesmi Trije levi angleške skupine The Lightning Seeds »prihaja domov, prihaja domov, nogomet prihaja domov«. Pesem, ki je bila izdana pred 22 leti je - tako kot navijaški ponos - ponovno oživela in se v zadnjih dneh pojavila na številnih angleških glasbenih lestvicah. 

Angleži so naslov svetovnega prvaka prvič in zadnjič osvojili pred 52 leti, leta 1966. Bi se mladi nogometaši lahko postavili bok legendam, kot sta Bobby Moore in Bobby Charlton?

Solz v Mariboru danes ne bo nihče brisal (no, mogoče zgolj na skrivaj)

Čutiti je, da Maribor navija za južne sosede. Tudi Dave je opazil, da v mestu ob Dravi - in nasploh v Sloveniji - precej ljudi navija za Hrvaško: »To razumem. Toda, če Hrvaška danes izgubi, ne verjamem, da bomo videli veliko solznih obrazov v Mariboru.«

Solza ne boste videli niti na obrazih v Living Roomu, kjer se bodo danes zbrali navijači angleške nogometne reprezentance. Niz razočaranj, ki so jih na mednarodnem odru v zadnjih letih prikazali njihovi izbranci, je presekan in v tem duhu bo navijaško vzdušje veliko bolj sproščeno. Anglija ali Hrvaška? Dave upa, da bodo prve s prijatelji gledali v nedeljo, druge pa v soboto.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice