Slovenski frizbijaši so na evropskem prvenstvu v nizozemskem Veenendaalu dobili nagrado za najboljši športni duh.

Slovenska mladinska reprezentanca Ultimate frizbi se je udeležila evropskega prvenstva na Nizozemskem v mestu Veenendaal. Evropsko prvenstvo se je začelo v soboto in se zaključuje danes. Velika večina članov reprezentance prihaja iz Štajerske. V moški ekipi ima Štajerska 14 predstavnikov, v ženski pa kar 18.

Moška reprezentanca je evropsko tekmovanje zaključila na 14. mestu med dvajsetimi državami, ženska reprezentanca pa si je priborila 9. mesto. Fantje so si priborili tudi prav posebno priznanje organizatorjev, saj so dobili nagrado za najbolj športni duh na evropskem prvenstvu.

Turnir je potekal v štirih kategorijah in sicer v U17 in U20, oboje v ločenih moških in ženskih ekipah. Tekmovanje se je odvijalo na 12 igriščih, z umetno travo in pravo zelenico. To je bil prvi nastop Slovenije na evropskem prvenstvu v kategoriji U20. 

Obe reprezentanci do štirih zmag

Pred prvo udeležbo na evropskem prvenstvu v slovenskem taboru niso imeli previsokih pričakovanj, saj je večina igralcev neizkušenih. S končnim razpletom pa so slovenski frizbijaši več kot zadovoljni.

Nepozabna izkušnja in žalost, da je že konec

Kot je še izpostavila Urška Kur, je bilo prvenstvo kot celota za igralce nepozabna izkušnja. Ultimate frizbi privenstva namreč poleg napetega in atraktivnega tekmovanja prinese tudi veliko novih prijateljev in poznanstev iz celotne Evrope. Tekom prvenstva je bilo tudi veliko druženja in dogajanja po tekmah.

»Predvsem nam bo v naslednjih tednih žal, da se je prvenstvo tako hitro končalo,« grenko-sladek okus ob zaključku prvenstva čutijo slovenski frizbijaši.

Moško izbrano vrsto vodita Blaž Jakopin in Matic Kuselj, žensko pa Luka Banović in Jernej Mihelač. Vsi štirje člani selektorske ekipe so člani ŠD Ultimate frisbee Maribor. Člani in članice slovenske U20 reprezentance prihajajo iz vseh slovenskih društev, velika večina pa jih prihaja iz Štajerske. Moška reprezentanca ima v svojih vrstah štirinajst predstavnikov iz štajerske regije, ženska pa kar osemnajst.

Kaj je ultimate frizbi?

Ultimate frizbi je ekipni, taktičen šport, ki se igra na travi, mivki ali v dvorani s 5 - 7 igralci v vsaki ekipi. Igra je lahko omejena s časom ali z določenim številom doseženih točk. Cilj igre je ujeti frizbi v nasprotnikovi končni coni, kar igralci dosežejo s podajanjem frizbija preko celega igrišča. Ko igralec na igrišču ujame disk, se mora ustaviti. Na voljo ima 10 sekund časa, da disk poda svojim soigralcem, ki se morajo v tem času otresti svoje obrambe in se mu primerno odkriti. Frizbi je težak 175 g in ima premer 27 cm. V Sloveniji se z ultimatom aktivno ukvarja okoli 200 igralcev, številka pa se strmo dviga. Nekateri ultimate igrajo zgolj za rekreacijo, drugi so to igro z diskom sprejeli kot resen šport.

Šport, kjer ni sodnikov

Ultimate je šport brez fizičnih kontaktov med igralci in brez sodnikov. Igralci si morajo soditi sami in razrešiti vse konflikte takoj na igrišču. S tem se spodbuja poštena igra. Ultimate tako uči igralce sprejemanja treznih odločitev, spoštovanja nasprotnika in notranje integritete. Vzpodbuja se tekmovalnost, vendar ne za ceno medsebojnega spoštovanja igralcev, pravil in veselja do igre. Ob koncu tekmovanja si ekipe druga drugi, s točkami po vnaprej določenih kriterijih, ocenijo duh igre. 

Starejše novice