V nedeljo, 1. marca, bodo znova zahrumeli motokros motorji na najvišji tekmovalni ravni, saj bo Matterley Basin prizorišče prve dirke svetovnega prvenstva v letu 2020. Slovenijo bosta z licenco AMZS zastopala Tim Gajser in Jan Pancar.

Tim Gajser je aktualni branilec naslova svetovnega prvaka v razredu MXGP. V sezono se podaja z zelo dobro popotnico, saj je v pripravljalnem obdobju imenitno vozil na dirkah za Odprto prvenstvo Italije. Na treh dirkah je dobil kar pet od šestih voženj in bil z novim motorjem izjemno zadovoljen.

»O novem motorju ne smem preveč razpredati. Spremenjen je praktično od A do Ž. Prvi pokazatelji so zelo dobri. Takoj, ko sem ga dobil v roke in z njim odpeljal prvi krog, sem se na njem počutil zelo domače. V vožnji sem zelo užival,« pravi. 

Gajser nima samo novega motorja, ampak ima v moštvu tudi novega sovoznika. To je Avstralec Mitchell Evans: »Dobro sva se ujela in moram potrditi, da je Mitch zelo dober voznik. Prepričan sem, da bova v prihajajoči sezoni spisala novo lepo zgodbo našega moštva Team HRC.«

Svetovno prvenstvo se začenja v Angliji, kjer vremenske razmere velikokrat niso prav prijazne za tekmovalce.

»Po nekaj letih znova začenjamo v Evropi, še posebej v Angliji, kar je kar malo čudno. Vemo namreč, da je lahko marca tam zelo mrzlo in deževno. V tej sezoni je kar nekaj novih prizorišč in prog, ki so nekaj posebnega, saj verjetno na njih nihče od teh, ki smo v konkurenci za svetovno prvenstvo, še ni tekmoval. Menim, da je to dobro, saj bo vse skupaj popestrilo dirkanje, da ni vsako leto vse enako,« meni Gajser. 

Slovenski šampion je na začetek sezone dobro pripravljen, dodatno pa je skušal še izboljšati nekatere elemente v vožnji, za katere meni, da bi mu lahko pomagali pri doseganju zadanih ciljev: »Veliko sem treniral štarte. Že lani sem to prvino dobro obvladal, letos pa želim to še nadgraditi, saj si želiš biti vsako leto še boljši, zato sem v to vložil veliko truda na treningih. Moj glavni cilj je obraniti naslov svetovnega prvaka in dal bom vse od sebe, da mi to uspe.«

Gajser, ki vozi z licenco AMZS, v letu 2020 brani naslov svetovnega prvaka. Zaradi zgoščenega urnika ima svetovni prvak trenutno v načrtu samo dve dirki domačega državnega prvenstva: »Vozil bom v Orehovi vasi in v Slovenskih Konjicah, če pa se bo ponudila priložnost, se bom odzval in vozil še na kakšni drugi dirki.«

V novo sezono svetovnega prvenstva se podaja tudi Jan Pancar, ki bo barve Slovenije in AMZS branil v razredu MX2. Ob koncu minule sezone je imel težave s poškodbo zapestja, a to je mladi up slovenskega motokrosa uspešno saniral.

Pancar je zamenjal ekipo in zdaj vozi nov motocikel. V novem okolju se je dobro znašel: »Podpisal sem pogodbo z ekipo KTM Racestore. Postavitev motorja je malce drugačna kot pri Yamahi, ki sem jo imel do sedaj, in mi bolj ustreza glede na višino, ki jo imam. Drugih razlik niti ni, morda v majhnih nastavitvah, ki se mi prilagajajo na način, da iz motorja iztisnem vse, kar lahko.«

Verjetno bo že prva dirka svetovnega prvenstva v razredih MXGP in MX2 postregla z napetimi boji za najvišja mesta. V najmočnejšem razredu bo imel Tim Gajser obilo dela, saj tekmeci, ki ga bodo želeli sklatiti s svetovnega motokros trona, zanesljivo niso počivali. 

Največja pričakovanja v novi sezoni bodo najverjetneje že v Angliji skušali čimbolj opravičiti Antonio Cairoli, Jeffrey Herlings, Glenn Coldenhoff, Romain Fevbre, Arnaud Tonus, Gautier Paulin, Arminas Jasikonis, Pauls Jonass, Jeremy Seewer in bržčas še kdo.

Ne gre pa pozabiti tudi na Jorgeja Prada, ki je lani suvereno osvojil naslov svetovnega prvaka v razredu MX2, zdaj pa se bo ambiciozno in z velikimi načrti preizkusil med svetovno motokros elito še v najmočnejšem razredu.

Starejše novice