Avstrija bo znova podaljšala nadzor na meji s Slovenijo.

Avstrija namerava znova podaljšati nadzor na meji s Slovenijo in Madžarsko za šest mesecev, je danes povedal avstrijski notranji minister Gerhard Karner.

Kot je pojasnil v jutranji oddaji na radiu Ö1, ki deluje v okviru javne radiotelevizije ORF, je podaljšanje nujno, ker nadzor na zunanjih schengenskih mejah ne deluje.

Po mnenju notranjega ministra je nadzor nujen za varnost avstrijskih državljanov

Napovedal je, da bo Avstrija Evropsko komisijo o novem podaljšanju nadzora na notranji schengenski meji s Slovenijo in Madžarsko obvestila v prihodnjih dneh.

Karner je še pojasnil, da je bil v zadnjem letu velik migracijski pritisk, zato je bilo nujno nadaljevati nadzor na notranji schengenski meji z Madžarsko in Slovenijo. V zadnjem času se sicer število nezakonitih migracij zmanjšuje, kar je avstrijski notranji minister označil za posledico tega nadzora.

Ta po njegovih besedah ostaja nujen za varnost avstrijskih državljanov, dokler ne deluje nadzor na zunanjih schengenskih mejah.

Po mnenju slovenskega zunanjega ministrstva je nadzor na meji neutemeljen

Omenil je še, da se je okrepil migracijski pritisk na Italijo in da Slovenija beleži »300-odstoten porast« nezakonitih migracij. »Zato je nujno, da se Avstrija pravočasno odzove in se pripravi,« je poudaril. »Ker se moramo in se bomo pod vsakršnimi pogoji izognili situaciji, s kakršno smo se soočili v zadnjih letih,« je dodal.

Avstrija bo zato po njegovih besedah ohranila nadzor in povečala pritisk na »tihotapsko mafijo«.

Avstrija je nadzor na mejah s Slovenijo in Madžarsko uvedla leta 2015 na vrhuncu begunske krize, nato pa ga vsake pol leta podaljšala za šest mesecev.

Nazadnje ga je za pol leta podaljšala novembra lani, in sicer do 11. maja letos. Med razlogi za vnovično podaljšanje nadzora je Dunaj tedaj navedel povečanje migracijskih tokov, med drugim tudi zaradi vizumskih politik na Zahodnem Balkanu, povečanje sekundarnih migracij zaradi trenutnih razmer na zunanji meji Evropske unije ter aktivnosti organiziranih skupin tihotapcev.

Slovensko zunanje ministrstvo je takrat sporočilo, da je odločitev Avstrije o vnovičnem podaljšanju nadzora na meji s Slovenijo neutemeljena, saj Dunaj ni dokazal obstoja nove varnostne grožnje. Ob tem je opozorilo na sodbo Sodišča Evropske unije, da podaljševanje nadzora na meji zaradi iste grožnje ni skladno s pravom Evropske unije.

Slovenija pričakuje, da bo Avstrija izvajanje začasnega nadzora na meji s Slovenijo ukinila.

Komentarji (6)

Surfeiter (ni preverjeno)

Ponižujoče je gledati dnevne migrante, ki vsakodnevno stojijo v koloni, ko gredo zjutraj na delo v Avstrijo ... prihaja turistična sezona in s tem avstrijske migracije na Hrvaško ... povrnimo jim ... vsak Avstrijec mora biti na meji pregledan kot osumljenec terorizma ...

pohorskisvizec

Tebe bodo tudi pregledali, ko boš šel v domačo vukojebino!Katera je že ta?

In reply to by Surfeiter (ni preverjeno)

pohorc (ni preverjeno)

tebi se pa res vidi da te majkulja ni dojila da si kravje mleko pil
zato pa si tako tele ostal vse do današnjih dni
Vsi zahodnjaki že dolgo uporabljajo avtocesto na Hrvaško morje
po Madjarski
Pa še to
Ti dnevni gaster bajterji delajo da imaš ti in tvoja pokvarjena majkulja kaj v gobec dati
Ker v sloveniji bi vladala lakota če ne bi bilo Avstrije

In reply to by Surfeiter (ni preverjeno)

vukojebina (ni preverjeno)

Bratstvo in jedinstvo po jodlarsko.

pohorskisvizec

Kaj se čudimo, golobčkova vlada odpravila ograjo, olajšala pridobitev azila...Na kraju ilegalnih prehodov pa peščica policistov! A mislite, da jodlarji, kar tako za šalo to podaljšujejo?
Österreich hat die Grenzkontrollen zum Schengen-Nachbarn Slowenien um weitere sechs Monate bis in den Mai 2023 verlängert. Begründet unter anderem durch steigende Migrationszahlen. Aus Slowenien kam hierzu wiederholt lautstarker Protest im EU-Vir: Kurier.at

pohorc (ni preverjeno)

če bi bil jaz Avstrijski kancler
bi napravil betonsko ograjo 4 metre visoko
po celotni meji s slovenijo
Ker Avstrijci se res morajo bati
bolezni kužne
in
golazni južne

Starejše novice