Slika je simbolična.
Ob uvedbi evra na Hrvaškem tarnajo zaradi visokih cen. Pa so te z novo valuto res tako zrasle? To je pokazala primerjava desetih izdelkov hrvaškega in slovenskega Lidla.

Hrvaška je s 1. januarjem uvedla evro, njeni prebivalci pa imajo bolj kot s prilagajanjem na novo valuto težave s sprejemanjem novih, višjih cen blaga in storitev ter informacijah o nižjih cenah v Sloveniji. 

Da pritoževanje Hrvatov nad neupravičenim dvigovanjem cen ob uvedbi evra ni iz trte zvito, so ugotovili tudi novinarji hrvaškega Jutranjega lista, ki so po uvedbi evra primerjali hrvaško in slovensko košarico v trgovini Lidl.

V primerjavo so vključili deset izdelkov, nato pa so cene iz zagrebškega Lidla primerjali s tistimi v slovenskih Brežicah. Kaj so torej ugotovili?

Hrvaška košarica kar za 40 odstotkov dražja

Za primerjavo so izbrali deset Lidlovih izdelkov, in sicer maslo, toast, mineralno vodo, kuhano šunko, sir trapist, čedar sir, puding, tuno v konzervi, ajvar in čips znamke Pringles.

Njihov mali eksperiment je pokazal, da bi za deset artiklov, ki so jih kupili v Sloveniji, na Hrvaškem plačali kar 40 odstotkov več. Namreč, košarica, za katero so v Sloveniji odšteli 19 evrov, bi jih, če bi jo isti dan kupili v hrvaškem Lidlu, stala celo 26,50 evra, in to z akcijskimi cenami.

Če pa bi gledali izključno redne cene, bi bila hrvaška košarica spet dražja od slovenske, in sicer za 12,8 odstotka.

Zanimivo pa je tudi dejstvo, da so novinarji Jutranjega lista ob primerjavi desetih izdelkov, spotoma našli še vsaj trideset drugih artiklov, ki so cenejši kot na Hrvaškem in samo tri, ki imajo enako ali nižjo ceno.

Cena toasta pri nas nižja od akcijske cene na Hrvaškem

Zanimivo je, da so pri nekaterih artiklih zelo prihranili. Na primer sir trapist, ki ima na Hrvaškem redno ceno 8,99 evra, v Sloveniji stane 6,49, v času njihovega obiska pa je bil v akciji, tako da so zanj plačali 5,19, torej celo 3,7 evra manj.

Zanimiv je tudi primer toasta znamke Toastino. Njegova redna cena v Sloveniji je 0,89 evra, kar pomeni, da je nižja od akcijske cene enakega toasta na Hrvaškem, kjer s popustom stane 0,99 evra.

Na drugi strani je konzervirana tuna v Zagrebu za 56 odstotkov dražja kot v Brežicah, otroški puding Monterey je dražji za 18 odstotkov, mineralna voda pa je na Hrvaškem kar 63 odstotkov dražja kot v Sloveniji.

Slovenija že pred uvedbo evra cenovno bolj ugodna

Zakonca Sunčica Kolarić in Goran Tišljar sta za hrvaški časnik Večernji list, povedala, da z nakupovanjem v slovenskih trgovinah privarčujeta okoli 2000 evrov letno.

V Brežicah zase in za svoje tri hišne ljubljenčke vsak mesec nakupujeta že zadnje tri leta, po eksploziji cen na Hrvaškem ob uvedbi evra pa se po nakupih v Slovenijo nameravata odpraviti najmanj dvakrat na mesec, sta napovedala.

Vrtoglave cene živil so bile na Hrvaškem namreč že pred uvedbo evra in vojne v Ukrajini dražje od evropskega povprečja.

Novinarjev zato ni presenetilo, ko so že na parkirišču pred slovenskim Lidlom opazili večje število vozil s hrvaško registracijo – kar je jasno nakazovalo na to, da se hrvaški prebivalci po nakupih raje odpravljajo v cenovno ugodnejšo Slovenijo.

Komentarji (5)

pohorskisvizec

Ja in, surfić v jok!

Default (ni preverjeno)

Ustasi zivijo bolje nego slovenceljni

Danonino (ni preverjeno)

Užas! Zašto tako pišete za nas? Bili smo oduvijek najbliskiji susjedi, prava braća.

In reply to by Default (ni preverjeno)

Maks (ni preverjeno)

Pišete nepreverjene informacije. Olje v Lidlu na Hrvaškem 1,59 v Sloveniji 2,59. Bencin cenejši, sladkor cenejši ... Vedno se najde kaj dražjega, osnovna živila so 30- 40 % cenejša.

gostja (ni preverjeno)

Cene na Hrvaškem podivjale, kje pa, pripraviti se bo potrebno na EU cene, iz SLO bodo uvozili košarico naše ministrantke !

Starejše novice