Vir: EBU / Corinne Cumming
V liverpoolski areni bodo zvečer znova zasvetili evrovizijski žarometi. Na drugem predizboru bodo nastopili tudi slovenski predstavniki. Slovenija v boj pošilja trenutno najbolj vročo zasedbo Joker Out s pesmijo Carpe Diem.

V Liverpoolu, ki slovi po nogometu in legendarnih Beatlih, se bo danes, ob 21. uri, začel drugi od treh evrovizijskih večerov. 

Na drugem predizboru se bodo za finale borili tudi slovenski Joker Out, ki bodo nastopili kot deseti. Ob njih bodo nastopili še predstavniki Avstrije, Avstralije, Cipra, Armenije, Gruzije, Litve, Estonije, Grčije, Belgije, Danske, Romunije, Islandije, Poljske, San Marina in Albanije. 

Mesto v finalu si bo zagotovilo deset držav, ki bodo prejele največ glasov gledalcev. Po novem načinu glasovanja v polfinalih namreč štejejo izključno glasovi gledalcev in ne več žirije. 

S spremembo se želi organizator, Evropska radiodifuzna zveza, izogniti vsakoletnim očitkom o pristranskih »sosedskih« glasovanjih nacionalnih strokovnih žirij.

Kaj napovedujejo evrovizijske stavnice? V drugem predizboru najvišje uvrščajo Avstrijo, Avstralijo, Ciper, Armenijo in Slovenijo, ki je trenutno na petem mestu. Stavnice našim predstavnikom tako napovedujejo gladko uvrstitev v evrovizijski finale, pričakovanja naših fantov so zato velika. 

Vir: EBU / Sarah Louise Bennett

Kakšen nastop naših predstavnikov lahko pričakujemo? 

Slovenski predstavniki bodo nastopili brez pirotehnike in laserskega šova. Ostajajo zvesti minimalizmu, gledalce bodo skušali očarati predvsem s svojo energijo in karizmo. 

Njihova oblačila bodo krasile idrijske čipke, kulturni simbol Slovenije, ki je bil s svojo veščino klekljanja pred nekaj leti vpisan na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine.

Za nekaj »strahu« med slovenskimi ljubitelji Evrovizije je poskrbela novica, da sta dva člana zasedbe Joker Out v tem tednu zbolela. Na srečo povišana temperatura ni vztrajala dolgo, fantje so, kot pravijo, pripravljeni, pozitivni, motivirani in že komaj čakajo na današnji nastop.

Vir: EBU / Sarah Louise Bennett

16 držav že v sobotnem finalu

Spomnimo. Na prvem predizboru, ki je bil v torek, si je vstopnice za sobotni finalni večer z uspešnim nastopom že zagotovilo deset držav. 'Velikih pet', torej Nemčija, Francija, Italija, Španija, Velika Britanija, ima mesto v finalu zagotovljeno brez nastopa v polfinalu, prav tako je v finale že uvrščena lanska zmagovalka Ukrajina.

Mesto v finalu so si v torek zagotovile Češka, Finska, Hrvaška, Izrael, Moldavija, Norveška, Portugalska, Srbija, Švica in Švedska.

Brez finala so ostale Azerbajdžan, Irska, Latvija, Malta in Nizozemska

Za najbolj odpičen nastop poskrbeli Finci in kontroverzni Let 3

Najbolj vroča favoritka za zmago na stavnicah je pesem Tattoo in švedska predstavnica Loreen, ki je na Evroviziji že slavila. To ji je uspelo v Bakuju leta 2012 s pesmijo Euphoria. V prvem predizboru si je zanesljivo priborila mesto v finalu. 

V finale se je uvrstil tudi odštekani 29-letni finski predstavnik Käärijä s pesmijo Cha Cha Cha in energičnim nastopom. Norveška pevka Alessandra je prepričala s skladbo Queen Of Kings. Za Portugalsko je slavila pevka Mimicat s skladbo Ai coracao za Izrael pa Noa Kirel s skladbo Unicorn.

Na velikem odru finalnega večera bo zastopana tudi Moldavija, ki tokrat stavi na pevca Pasho Parfenija in skladbo Soarele si luna. Prepričal je tudi švicarski pevec Remo Forrer s protivojno skladbo Watergun.

V sobotni evrovizijski finale sta se uvrstila še češka ženska glasbena skupina Vesna s skladbo My Sister's Crow. 

Vir: EBU / Sarah Louise Bennett

Hrvati postali spletna senzacija

Za pravi spektakel so poskrbeli tudi naši južni sosedje. Kontroverznim hrvaškim predstavnikom Let 3 in pesmi Mama ŠČ! so gledalci namenili dovolj točk za finale, postali pa so tudi prava spletna senzacija. 

Oglasili so se tudi na Twitterjevem profilu Ryanaira in ob fotografiji članov skupine Let 3 zapisali: »Ko naši piloti oktobra načrtujejo fantovščino.«

Srbskega pevca spremljali slovenski plesalci

V sobotni evrovizijski finale se je uvrstil tudi srbski pevec Luke Black s skladbo Samo mi se spava. Pesem, ki jo je pospremil s temačnim in skrivnostnim nastopom, govori o 'kolektivnem prebujanju', napisal pa jo je iz pozicije lika iz videoigre The Sims.

Na odru so ga spremljali slovenski plesalci, in sicer Žiga Janškovec, Lea Vaupotič in Kostja Komel Nardin, ki smo ga spoznali v šovu Slovenija ima talent.

30-letni srbski predstavnik se je med nastopom s črno pentljo na srajci poklonil žrtvam strelskih pohodov. Črno pentljo je nosil tudi v nedeljo na turkizni preprogi, s katero se je slavnostno otvoril teden Evrovizije. 

Vir: EBU / Corinne Cumming

Finale Evrovizije bo v soboto

V liverpoolski areni bodo evrovizijsko občinstvo tudi skozi drugega izmed treh tekmovalnih večerov popeljale pevka in žirantka britanskih talentov Alesha Dixon, igralka Hannah Waddingham in ukrajinska pevka Julia Sanina. V velikem finalu, ki bo na sporedu v soboto, 13. maja, se bo voditeljicam pridružil televizijski voditelj in komik Graham Norton.

Lani je evrovizijska krona sicer pripadla ukrajinski zasedbo Kalush Orchestra s skladbo Stefania, a je prvič v zgodovini organizacijo Evrovizije preprečila vojna. Namesto Ukrajine, zato devetič v zgodovini evrovizijsko karavano gosti Združeno kraljestvo. 

Nazadnje je bilo glasbeno tekmovanje na Otoku leta 1998, ko je v Birminghamu slavila izraelska predstavnica Dana International.

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Rq (nepreverjen)

Upam da odpadejo, so sramota za državo. poženščeni fantići, pesem pa lajnasta in enolična, brez melodike in udarnosti

ovi (nepreverjen)

bravo, pubeci FERIJA - končno nekaj pametnega z Slovenščino ;-)- AI - me boš drknila ?

In reply to by Rq (nepreverjen)

Starejše novice