Slika je simbolična (foto: Lidl Slovenija).
Po tem, ko so v Evropi za zdaj odobrene štiri vrste insektov za prehrano, so v Lidlu v teh dneh začeli prodajati burgerje, narejene iz insektov. Narejeni so iz sojine moke ter zmletih posušenih ličink mokastih črvov.

Insekti so vse bolj priljubljena in trajnostna alternativa za meso. Kot vir hrane so zelo privlačni, saj vsebujejo veliko beljakovin, vitaminov in mineralov, obenem pa so precej manj obremenjujoči za okolje v primerjavi z mesom živine. 

Poleg tega je tudi raznolikost okusov pri insektih zelo velika, kar omogoča, da se lahko uporabljajo v različnih kuhinjah in jedeh. Kljub temu pa se prehranjevanje z insekti za marsikoga zdi še vedno neobičajno, a je vse bolj priljubljeno, saj lahko pripomore k bolj trajnostnemu načinu prehranjevanja.

Tega se očitno zavedajo tudi v Lidlu, saj so v nekaterih svojih poslovalnicah po Evropi začeli prodajati burgerje, narejene iz insektov.

Burgerji narejeni iz soje ter ličink mokastih črvov

Poteza za prodajo pleskavic za burgerje, narejene iz insektov, je razdelila kupce. Lidl jih je med drugim začel prodajati na Irskem pa tudi v Španiji, v okviru svoje ponudbe oziroma tedna ulične hrane.

V embalaži sta pakirana dva burgerja, ki staneta 2,99 evra, narejena pa sta iz sojine moke ter zmletih posušenih ličink mokastih črvov.

Embalaža izdelka sicer opozarja, da lahko izdelek povzroči alergijske reakcije pri kupcih, ki imajo alergijo na mehkužce, pršice ali rake.

Za zdaj za prehrano v Evropi odobrene štiri vrste insektov

Užitne žuželke so vrste žuželk, ki se uporabljajo za prehrano ljudi. Več kot 2000 vrst žuželk po vsem svetu velja za užitne, pri čemer se za industrializirano masovno proizvodnjo uporablja veliko manjše število vrst.

Žuželke se običajno zaužijejo cele ali zmlete za uporabo v jedeh in predelanih živilskih izdelkih, kot so pleskavice, testenine ali prigrizki.

V Evropski uniji užitne žuželke, cele ali po delih, spadajo v definicijo 'nove hrane'. Evropska komisija je tako v zadnjih letih za prodajo na evropskem trgu odobrila štiri vrste žuželk.

Gre za sušenega rumenega mokarja, kobilico selka, hišnega murna in ne nazadnje ličinke malega mokarja. Trenutno pa Evropska komisija pregleduje vloge za uporabo v prehrani še osem drugih vrst žuželk.

Komentarji (12)

ovi (ni preverjeno)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

hvala k.n.u.- črički in mokarji plus kobilice so hrana prihodnosti -bravo (jedel že pred leeti)-za nepoznavalce pa šmarjola, tukla in žganki

Krup (ni preverjeno)

Če nihče ne kupi gre v smeti. Njihova izguba. Potem zagotovo ponudba ne bo dolgo na policah. Če pa koga mika jesti to pa naj je. To ni hrana prihodnosti to je hrana norosti evropske politike.

ovi (ni preverjeno)

govora je o futru - ne politični (prorusski ) pripadnosti - lahko pa se javiš na oglas za tržnika gazde...btw...
oj, moj primitivizem-populizem...BOT...

In reply to by Krup (ni preverjeno)

ovi (ni preverjeno)

...zakaj so že pozitivni komentarji obarvani zeleno - ostali rdeče ;-) ?
FERI medijski komunikatorji na puno...

In reply to by ovi (ni preverjeno)

GostQ (ni preverjeno)

To bodo jedle instagram influencerke, že pripravljajo nove recepte za pohane kobilice! Dekla od Goloba pa že pripravlja peticijo: za hrošče gre!

GostQ (ni preverjeno)

To bodo jedle instagram influencerke, že pripravljajo nove recepte za pohane kobilice! Dekla od Goloba pa že pripravlja peticijo: za hrošče gre!

Default (ni preverjeno)

Zelo okusno za levuharsko golobjad

Augsburg (ni preverjeno)

"Golobe je treba z nečim nafutrat", mi je rekel nekdo.

Neviden (ni preverjeno)

Budaletine,vi kar žerite to sranje'ste videli nam raji golazen,sociopatski eliti pa kaviar in pravi pršut.Ves svet gre v ku...c,res je čas da vseka nekaj močnega saj tak itak ni za živet.

Urban Ruralen (ni preverjeno)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Ti ni bil vredi komunizem, zdaj pa žeri črve gnoj !

Ć (ni preverjeno)

Če bi meli komunizem bi že zdavnaj žrli mrčes in vse ostalo, kot kitajci..

In reply to by Urban Ruralen (ni preverjeno)

pohorskisvizec

Golobček vas pozdravlja,jaz grem na lepinjo!

Starejše novice