Slika je simbolična.
Ob svetovnem dnevu gibanja se spomnimo, da redna telesna aktivnost vpliva tudi na duševno zdravje.

10. maja praznujemo svetovni dan gibanja. Ob tem Nacionalni inštitut za javno zdravje še posebej poudarja pomen gibanja in redne telesne aktivnosti za krepitev zdravja. 

Kakšna so uradna priporočila za gibanje?

Na svoji spletni strani Nacionalni inštitut za javno zdravje ob današnji priložnosti navaja Svetovno zdravstveno organizacijo, ta pa za odrasle priporoča vsaj 150 minut zmerno intenzivne telesne dejavnosti na teden ali 75 minut visoko intenzivne telesne dejavnosti na teden oziroma ustrezna kombinacija obeh. 

Prav tako je gibanje ključnega pomena za razvoj otrok in zdravje mladih.

Ugodno namreč vpliva na učno uspešnost, izvajanje dnevnih nalog, krepi psihično odpornost, telesno pripravljenost in zdravje kosti, saj otroci z redno športno aktivnostjo pridobivajo kostno maso, kar zmanjšuje tveganje za razvoj osteoporoze in z njo povezanih zlomov v kasnejšem življenjskem obdobju, še piše  Nacionalni inštitut za javno zdravje.

Na spletni strani pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje opozarjajo tudi na slabe učinke neprekinjenega sedenja, ki ga naj, če se le da, prekinjamo z odmori za gibanje vsako uro. 

Izsledki raziskave Neenakosti v zdravju in z zdravjem povezanimi vedenji med mladostniki v času pandemije covida-19 kažejo, da je bilo v letu 2020 vsak dan vsaj eno uro telesno dejavnih le 20 odstotkov mladostnikov. 

Čezmerno sedeče vedenje je bilo prisotno pri 37 odstotkih mladostnikov. 

Tako je športna aktivnost pomembna pri prav vseh generacijah, pozitivno pa vpliva tudi na naše duševno zdravje, kot je za STA ob današnji priložnosti poudaril profesor na ljubljanski fakulteti za šport in vodja raziskovalne skupine SLOfit Gregor Jurak. 

Starejše novice