Na Hrvaškem so v minulem dnevu potrdili 208 novih okužb s koronavirusom.

Epidemiološka situacija na Hrvaškem se vse bolj zaostruje in slabša. Po tem, ko so v sredo zabeležili največ novih primerov v enem dnevu, 180, so število že naslednji dan presegli.

Po 1249 testiranjih je bilo namreč odkritih kar 208 pozitivnih primerov. Kot problematičen vir okužb, so identificirali predvsem nočne lokale na otoku Pag, v Makarski in po novem tudi na otoku Vir.

Skupno se je s koronavirusom na Hrvaškem okužilo že 6.258 oseb, zaradi bolezni covid-19 pa je umrlo 163 oseb. Trenutno potrebuje bolnišnično zdravljenje 106 bolnikov, na respiratorjih pa je deset obolelih na Hrvaškem. 

Številke so pričakovali

Medtem je hrvaški minister za zdravstvo Vili Beroš za regionalno televizijo N1 danes že pojasnil, da je število novih okužb pričakovano glede na vrh turistične sezone. Povedal je, da bodo novi ukrepi, kot je omejevanje obratovanja gostinskih lokalov do polnoči, vplivalo na krčenje števila okužb.

»Ni razloga za zaskrbljenost, sicer pa tudi za naprej pričakujemo, da bodo vsi spoštovali ukrepe samozaščite,« je dejal, po poročanju STA.

Kmalu strožji ukrepi tudi pri nas?

Avstrija je svoje državljane že pozvala naj nujno zapustijo Hrvaško. Obvezno testiranje za vse, ki prihajajo iz Hrvaške, bo s soboto uveljavila Srbija, ki je danes sprejela podoben ukrep tudi za Severno Makedonijo, Bolgarijo in Romunijo. Tudi Italija je v četrtek uvedla obvezno testiranje vseh potnikov iz Hrvaške. 

Kot še poroča STA, na hitro slabšanje položaja na Hrvaškem opozarjajo tudi slovenski epidemiologi. Vodja strokovne svetovalne skupine za covid-19 Bojana Beović napoveduje, da bodo politiki predlagali »bistveno strožji režim na meji«.

Omenila je karanteno ali vsaj obvezno testiranje ob vrnitvi s Hrvaške.

Je pa že v začetku meseca zunanji minister Anže Logar zagotovil, da bodo slovenskim dopustnikom na Hrvaškem omogočili normalno vračanje in da bo ukrep, če bo sprejet, začel veljati z nekajdnevnim zamikom, še piše STA.

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
ozon (nepreverjen)

Kaj še čaka vlada?

Dragan Krstić (nepreverjen)

Zadnja novica iz hrvaškega indexa: Avstrijci morajo domov. Naš Veliki vodja in mislec še čaka kaj mu bo ukazal Plenko.

Navijac (nepreverjen)

Povecalo se je tudi pri nas,v Avstriji,Italiji...skoraj povsod.Zal

Default (nepreverjen)

Pa dajte no koga tu nategujete dokler bodo politiki na dopustih v ustasolandiji bo vse OK ko se bodo vrnili bodo pa rekli da je potrebno zapreti meje saj se ve kaj se tu dogaja ne se hecat...

Starejše novice