Vir: Posnetek zaslona (Dalmatinski portal)
Pri Splitu bodo začeli graditi sto milijonov evrov vreden most. Most bo dolg kilometer in pol in imel štiri prometne pasove.

Podjetje Hrvatske ceste je predstavilo projekt gradnje mostu prek Kaštelanskega zaliva, katerega gradnja je ocenjena na sto milijonov evrov.

Most, ki bo omogočal vstop v Split z zahodne strani, bo dolg 1500 metrov in visok 55 metrov, so predstavniki Hrvaških cest povedali na predstavitvi v Splitu. 

Gradnja omenjenega mostu bo eden od najpomembnejših strateških projektov na Hrvaškem v prihajajočem obdobju.

Most bo imel štiri prometne pasove, je dejal Krunoslav Perić, vodja projekta, imenovanega Novi vhod v Split. »Ta most bo dolg kilometer in pol in bo povezoval območje Brižin v Kaštelu z območjem Stinice v Splitu, projektna ocena pa je, da bi gradnja tega mostu lahko stala okoli sto milijonov evrov,« je še povedal.

Pod njim bodo lahko plule tudi ladje in križarke s širino do 60 metrov, višino 52,5 metra in dolžino 250 metrov, poroča Jutarnji.hr. 

Most naj bi zmanjšal prometne zastoje na območju Splita 

Predsednik Hrvaških cest Josip Škorić je povedal, da bo most omogočil nov vhod v Split z zahodne strani in s tem zmanjšal prometne zastoje na območju Splita.

Priprave na gradnjo bodo trajale štiri do pet let. Najprej bodo razpisali natečaj za oblikovanje mostu, po pridobitvi odločbe o sprejemljivosti posega v okolje pa bodo izdelali glavno projektno dokumentacijo. 

»Prva faza tega strateškega projekta je prometna povezava križišča Vučevica s Kaštel Kambelovcem, druga faza je najobsežnejša in predvideva devet kilometrov trase od Kaštel Kambelovca ter skupaj z mostom čez Kaštelski zaliv vhod v Split, tretja faza pa je rešitev ceste v Splitu od severa do mestnih pristanišč, da bi razbremenili Split,« je pojasnil Škorić.

Komentarji (1)

Oija (ni preverjeno)

a to bo EU bogato sofinancirala? Potem so res mojstri…

Starejše novice