Danes obeležujemo svetovni dan revmatikov. Za čim boljše obvladovanje vnetnega revmatizma je najpomembnejša dobra informiranost.

Kar 11 odstotkov populacije ima revmatizem, za hujšimi oblikami bolezni pa jih trpi okoli tri odstotke. V Sloveniji je za vnetno revmatično boleznijo obolelih med 40.000 in 60.000 ljudi. Revmatiki se soočajo s kronično bolečino, vnetji, okorelostjo in izgubo funkcije sklepov.

Primanjkuje revmatologov

V Društvu revmatikov Slovenije opozarjajo, da imamo v Sloveniji zgolj 20 specialistov revmatologov. Primerjava z evropskim povprečjem, ki je 1,7 revmatologa na 100.000 prebivalcev, pokaže, da od njega odstopamo za dvakrat, saj je nas le 0,8 revmatologa na 100.000 prebivalcev. Zato so tudi dejavnosti, ki jih izvaja društvo v okviru svojih programov še toliko bolj potrebne in nujne, poroča STA.

Ključnega pomena je ozaveščanje

Zelo pomembno je ozaveščanje, saj informirane osebe, obolele z revmatizmom, lažje in učinkoviteje oblikujejo svoje zahteve in pričakovanja ter si pomagajo pri izboljševanju kakovosti svojega življenja, so za STA povedali v društvu.

Za zdravljenje pomembna motivacija

»Ob letošnjem svetovnem dnevu revmatikov smo se v društvu odločili, da opozorimo na pomen dobre informacije za bolnika. Le dobro poučen in hkrati motiviran bolnik, ki vzpostavi zaupen odnos s svojim revmatologom, bo res sodeloval v procesu zdravljenja, zato sta obveščenost in motiviranost tista kombinacija, ki zmanjšuje posledice vnetnih revmatskih bolezni, « je na okrogli mizi za STA povedala čanica društva, Petra Zajc

Medsebojno zaupanje in redno jemanje zdravil

»Ko zboliš, je treba vzpostaviti povezavo bolnik zdravnik oziroma medsebojno zaupanje. Predpisana zdravila je treba eno obdobje redno jemati, da se vidi rezultat tega zdravljenja in če se jemlje kaj stranskega, je to treba povedati zdravniku, «je za STA dejal dolgoletni predsednik društva, Andrej Gregorčič.

Revmatolog Matija Tomšič pa poudarja, da če bolezni ne zdravimo, nam lahko uniči sklepe, kar vodi v trajno invalidnost. Zdravljenje revmatičnih bolezni je v zadnjih letih sicer močno napredovalo.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice