Obeležujemo svetovni dan pljučnice, bolezni, ki med otroki terja največ žrtev. Mednarodne organizacije za zaščito zdravja in otrok so izpostavile, da gre za pozabljeno epidemijo, ki jo je mogoče preprečiti.

Številke potrjujejo, da je pljučnica zares smrtonosna, samo lani je zaradi pljučnice umrlo 800.000 otrok, mlajših od pet let, medtem ko je na primer zaradi diareje lani umrlo 437.000 otrok v tej starosti, 272.000 pa zaradi malarije.

Smrtni primeri obstajajo tudi v Sloveniji, za posledicami pljučnice umre med 10 in 20 odstotkov obolelih, najbolj nagnjeni k pljučnici so kronični pljučni bolniki, starejši ljudje in otroci. 

Dnevno zaradi pljučnice umre skoraj 2.200 otrok

Več kot polovico vseh smrtnih žrtev zaradi pljučnice so zabeležili v petih državah: v Nigeriji je lani vzela 162.000 otroških življenj, v Indiji 127.000, v Pakistanu 58.000, v Demokratični republiki Kongo 40.000, v Etiopiji pa 32.000, poroča STA.

Izvršna direktorica Unicefa Henrietta Fore je v skupni izjavi mednarodnih organizacij navedla: »Vsak dan zaradi pljučnice, bolezni, ki je ozdravljiva in ki jo je v večini primerov mogoče preprečiti, umre skoraj 2200 otrok, mlajših od pet let

Izvršni direktor britanske organizacije Save the Children Kevin Watkins pa je izpostavil, da milijoni otrok umirajo, ker nimajo dostopa do cepiv, cenovno dostopnih antibiotikov in rutinskega zdravljenja s kisikom. 

Kaj je pljučnica?

Pljučnica je akutno infekcijsko vnetje pljuč, zaradi vnetja se v pljučne mešičke izločata gnoj in tekočina. Kisik zato težje prehaja skozi stene teh pljučnih mešičkov v kri. Vnetje običajno zajame le del pljučnega tkiva, v hujših oblikah pa obe pljučni krili. Povzročitelji pljučnice so bakterije, virusi ali glive.

Največja tveganje predstavlja za otroke z oslabljenim imunskim sistemom in tiste, ki živijo na območjih z zelo onesnaženim zrakom in nečisto vodo. V določeni meri pa jo je mogoče preprečiti s cepljenjem, prav tako pa je ob pravi in pravočasni diagnozi preprosto ozdravljiva s poceni antibiotiki. 

Kot zaplet gripe se lahko razvije bakterijska pljučnica, ki je najpogostejša pri nas. Njeni najpogostejši povzročitelj so bakterije pnevmokoke, za kar obstaja pri nas brezplačno cepljenje za otroke v prvem letu starosti ter za starejše otroke in odrasle, če gre za zdravstvene indikacije.

Se je pa prejšnji teden začelo cepljenje proti gripi, ki je brezplačno za starejše od 65 let, kronične bolnike, osebe z izrazito povečano telesno težo in nosečnice. Za vse ostale je samoplačniško.

Starejše novice