Obveščevalno poročilo ameriškega ministrstva za domovinsko varnost je ugotovilo, da je Kitajska namerno prikrivala vso resnost izbruha epidemije novega koronavirusa v Wuhanu, da se založi z zdravstvenim materialom, ki ga je potrebovala za odgovor.

Poročilo, o katerem poročajo ameriški mediji, je bilo izdano 1. maja. V njem menda piše, da ameriški uradniki verjamejo, da je kitajska vlada namerno prikrila pred svetom, kako resna nevarnost je novi koronavirus, da si poveča zaloge zdravstvenega materiala. Državni sekretar ZDA Mike Pompeo pa je v nedeljo ponovil, da je Kitajska odgovorna za širjenje bolezni po svetu in bo morala odgovarjati, poroča STA.

Retorika vlade predsednika ZDA Donalda Trumpa se zaostruje sorazmerno z rastjo kritik doma v ZDA, kako slab, počasen in neustrezen je bil njen odgovor na izbruh koronavirusa.

Analiza ministrstva za domovinsko varnost ZDA pravi, da je Kitajska povečala uvoz zdravstvenih zalog in zmanjšala izvoz v začetku leta, obenem pa je prikrivala, kako resen je virus.

Trump je nekaj časa za pandemijo poleg medijev, demokratov, prejšnje vlade in Kitajske krivil Svetovno zdravstveno organizacijo, vendar pa analiza ali poročilo ministrstva za domovinsko varnost pravi, da Kitajska ni informirala WHO, da je koronavirus nalezljiv večino januarja, da je lahko naročala poceni zaloge na mednarodnem trgu.

Trump je pred dnevi izstrelil, da je videl dokaze, da je koronavirus nastal v laboratoriju, vendar tega ni podkrepil z nobenim dokazom, njegovi obveščevalci pa so pred tem izdali mnenje, da se to ni zgodilo. Kje drugje kot od obveščevalcev bi lahko Trump dobil te dokaze, pa ni jasno.

Pompeo je v nedeljo dejal, da ni nobenega razloga za obtožbo, da bi se virus namerno širil, v isti sapi pa je dejal, da ima Kitajska zgodovino okužb in zgodovino podstandardnih laboratorijev. Tudi Pompeo je za televizijo ABC zagotovil, da obstaja veliko dokazov, da je koronavirus prišel iz laboratorija v Wuhanu. Vendar tako kot Trump ni ponudil niti enega.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Navijac (nepreverjen)

Nekaj sigurno so.Un zdravnik ki je opozarjal je umrl..drugi zginil...stevilo umrlih nizko....Pac taksni so.Ameri pa tudi nisi neki angeli
Dejstvo je da trenutno cel svet stoji Kitajci pa lepo delajo in trgujejo

Starejše novice