V zimskem času je velikokrat zunaj še temno, ko vstajamo, podobno je tudi, ko se vračamo domov. Zato ne čudi, da so v zimskem času številni ljudje nagnjeni k depresivnemu razpoloženju.

To velja tudi za tiste, ki s tem v drugih letnih časih sicer nimajo težav. Nekateri ljudje so za zimsko depresijo bolj dovzetni kot drugi, velik dejavnik pri tem pa naj bi imela tudi barva oči. To je ugotovil profesor psihologije z univerze v Južnem Walesu Lance Workman. Svoja dognanja je objavil v strokovni reviji Behavioural Science & Psychology, piše STA.

V raziskavi je sodelovalo 175 študentov, Workman pa je s svojimi kolegi ugotovil, da imajo ljudje s svetlejšimi ali modrimi očmi precej manjše tveganje, da bodo zboleli za zimsko depresijo, kot pa ljudje s temnimi ali rjavimi očmi. Domnevajo namreč, da je to povezano s sposobnostjo očesa sprejemanja svetlobe.

Mrežnica v človeškem očesu je namreč izjemno občutljiva na svetlobo in ko ta vstopi v oko, se sprožijo živčni impulzi. Ti pošlejo informacije o svetlobi v hipotalamus v možganih.

Več svetlobe ko doseže hipotalamus, toliko bolj se zmanjša sprejem melatonina - hormona, ki nadzoruje ritem dan-noč in je odgovoren za to, da v temi postanemo utrujeni. Ker so rahlo pigmentirane oči bolj občutljive na svetlobo in jim ni torej treba absorbirati tako veliko svetlobe, da bi informacije dosegle hipotalamus, se pri ljudeh z modrimi očmi pozimi proizvaja manj melatonina kot pri ljudeh z rjavimi ali temnimi očmi.

Zdravilo za zimsko depresijo? Sprehod

Ob tem naj bi ljudje z modrimi očmi po ocenah znanstvenikov ob slabši sončni svetlobi bolj uspešno tvorili vitamin D. Ljudem, ki več časa prebijejo v zaprtih prostorih in tvorijo premalo vitamina D, tega vitamina ponavadi primanjkuje, posledično pa imajo težave tudi z depresivnim razpoloženjem in koncentracijo.

Kako se torej boriti proti zimski depresiji? Znanstveniki svetujejo redne sprehode pri dnevni svetlobi, še posebej, ko sije sonce. To namreč pomaga pri proizvodnji vitamina D in zavira absorpcijo melatonina - s tem pa si lahko izboljšamo razpoloženje.

Starejše novice