Konec julija nas čakata zanimiva astronomska pojava. Luna bo vstopila v Zemljino senco, medtem ko bo v opoziciji nastopil Mars.

Kot smo napovedovali že v začetku februarja, le letos leto spektakularnih nebesnih pojavov. In tudi sedaj se bo nebo razpelo, ko bo 27. julija nad Mariborom viden popolni Lunin mrk. Luna bo namreč ob 20.24 vstopila v Zemljino senco ter po vzhodu Lune in zahodu Sonca bomo ob 21.30 priča začetku popolnega Luninega mrka.

Luna bo od 21.30 do 23.13 popolnoma zastrta, delno zatemnjenje pa bo v Mariboru vidno od 20.25 do 00.19, so zapisali na In-the-sky.org. Navidezna velikost Lune bo 29,5 minut, ker pa bo ta nizko nad obzorjem, je treba iti nekam višje ter pogled usmeriti na jugovzhodni in južni del neba, saj bo Luna ob maksimalni fazi mrka nad Indijskim oceanom.

Vir: Heavens Above; Lunina pozicija 27. 7. 2018 ob 21.30

Mrk, ki nastane, ko so Sonce, Zemlja in Luna v poravnani črti, bo viden v večjem delu Evrope, Afriki in Aziji. Zemlja takrat stopi med Luno in Sonce, s tem pa slednjemu prepreči, da bi z žarki dosegel Luno. Ker pa jo del zaradi Zemljine atmosfere vseeno doseže, se ta med mrkom obarva v nam znano rdeče-rjavo oziroma »krvavo luno«. Lunarne zatemnitve so za oči popolnoma varne, za boljši ogled površine Lune pa lahko vzamemo tudi daljnogled.

Ta mrk bo še posebno dolg, saj bo Luna Zemljino senco prečkala točno po sredini in tako bo skozi njo potovala dlje. Ker pa bo Luna takrat v apogeju – na točki eliptičnega tira, ko je najbolj oddaljena od Zemlje – bo zaradi tega videti manjša in bo njeno prečkanje Zemlja trajalo dlje.

Celoten čas trajanja Luninega mrka bo zaobsegal 6 ur in 14 minut, popolni mrk pa bo trajal uro in 43 minut.

Vir: Time and Date; Vidnost Luninega mrka. (Roza barva označuje vidnost od začetka do konca, območju bele in svetlo modre pa Lunin mrk ne bo viden.)

Bližnje srečanje Zemlje in Marsa

Isti dan pa bo v opozicijo stopil Mars, kar pomeni, da bo postavljen skoraj neposredno nasproti Sonca. Ob približno istem času bo ob prehodu v opozicijo naredil tudi najbližji pristop k Zemlji, kar pa se pozna pri očitni razliki v njegovi velikosti in svetlosti, pojasnjujejo na In-the-sky.org.

Dodajajo, da bo planet mogoče videti med 22.13 in 4.03, a v Mariboru težje, saj se ne bo pojavil višje od 17 minut nad obzorjem, in sicer ob 01:10. A ga brez pomoči teleskopa ne bo moč zaznati več kot zvezdno svetlobno točko.

Takrat si bosta planeta oddaljena 57,8 milijonov kilometrov, konec meseca, 31. julija, pa bosta razliko izničila še za 0,2 milijona (na 57,6 milijonov kilometrov). V skoraj 60.000 letih sta si bila tako blizu le leta 2003, ko je bila razdalja med Zemljo in Marsom 55,8 milijonov kilometrov – to pa se naj ne bi več zgodilo do leta 2287.

Vir: In-the-sky.org; Nebo, 28. julij 2018

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice