Slika je simbolična.
Rak prostate je en izmed najpogostejših rakov pri moških. Kako lahko s puščanjem brk pomagamo pri zmanjšanju števil slednjega?

November je spet tu, z njim pa tudi tako imenovani movember, čas ko si moški spet puščajo brke. Pa veste, kaj je pomen tega? 

Ozaveščanje

Movember je mednarodno gibanje, čigar cilj je ozaveščanje o zdravju in boleznih, ki prizadenejo moško populacijo. S tem ko se moški odločijo za nošenje brk izrazijo podporu gibanju, hkrati pa ostale ozaveščajo o pomembnosti poznavanja bolezni, ki lahko doletijo moške.

Gibanje ima že dolgoletno tradicijo, saj njegov obstoj sega vse v leto 2003. Takrat je ideja iz Avstralije dosegla celoten svet, tudi Slovenijo.

Rak prostate

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje je rak prostate najpogostejši rak pri moških. Najbolj prizadene starejšo populacijo, saj je več kot dve tretjini obolelih za rakom prostate starejših od 65 let. 

V Sloveniji ga letno odkrijejo približno pri 1500 moških.

Nacionalni inštitut za javnost poroča o čedalje višjem številu diagnosticiranih primerov. Vendar temu botruje strogo upoštevanje izvida testa preseganje mejne ravni za prostato specifičnega antigena. 

Dobra novica je, da v dobri tretjini primerov tako postavljene diagnoze rak, ta nikoli ne napreduje ali povzroči pomembnejših kliničnih težav.

Kljub temu da test v nekaterih primerih prikaže rezultate, ki se v prihodnosti izkažejo nenevarni, je test ključnega pomena. Na žalost moderna medicina ne zmore napovedati kako bo določen primer napredoval, oziroma če bo sploh napredoval. 

Iz tega razloga se veliko moških odloči za operacijo, saj ne premore negotovosti, ki jih po njihovem mnenju pridobijo z rednimi kontrolnimi pregledi. 

Najpogostejši simptomi raka prostate

Društvo onkoloških bolnikov Slovenije pri zgodnjem raku prostate navaja naslednje simptome: pogosto uriniranje (posebej ponoči), slaboten ali prekinjen tok urina, bolečina ali pekoč občutek med uriniranjem in krvav seč

Pomembno je izpostaviti, da se ti simptomi lahko pojavijo tudi pri moških z nerakavimi boleznimi. Zato je pomembno, da se ob pojavu simptomov posvetujemo z osebnim zdravnikom. Prav tako ne smemo zanemariti rednih kontrolnih pregledov. 

V kolikor se pojavijo bolečine v presredku, motnje pri odvajanju blata, motnje ejakulacije, bolečine v kosteh in splošna oslabelost z izgubo telesne teže se je rak prostate razširil v sosednje organe. 

Preventiva

Društvo onkoloških bolnikov Slovenije izpostavlja, da je presejalni test preseganje mejne ravni za prostato specifičnega antigena visoko občutljiv. Z njim se lahko rak odkrije zelo zgodaj in takoj zdravi. Vendar zaradi visoke občutljivosti izpostavljajo, da se včasih odkrijejo tudi raki, ki niso potrebni zdravljenja. 

Zato zdravi moški, ki želijo opraviti tak test za to najprej potrebujejo posvet z ustrezno usposobljenim strokovnjakom, ki jih seznani s potencialnimi koristmi in tudi slabostmi tovrstnega testiranja.

Komentarji (1)

Jurek (ni preverjeno)

Tudi kandidatka za županjo si pušča brke 🥳🤡

Starejše novice